Nagyanyáink még főztek húslevest 50-60 éves lábasokban is, amiket aztán még mi is megörököltünk, az újabb edények meg néha mintha egy szezon alatt tönkre mennének. Biztos, hogy a minőségük is más, de azért van néhány dolog, amivel te is megrövidítheted a lábasaid élettartamát.
3/4 Nem megfelelően tisztítod őket
Az odaégett szennyeződések, makacs foltok gyorsan véget vetnek a lábas használhatóságának, de ha ezeket nem megfelelően tisztítod meg, az éppen olyan nagy bajt csinál – vagy azért, mert nem tudod maradéktalanul eltávolítani a szennyeződést, vagy azért, mert a kosz ugyan lejön, az anyag viszont sérül.
A különböző edényeket különböző módszerekkel érdemes tisztítani.
Az alumínium edények külsejét sós ecettel tudod legkönnyebben tisztára súrolni, a belsejük pedig ismét csillogó lesz, ha almahéjat főzöl bennük.
Az elszíneződött zománcos edénybe tegyél egy krumplit, öntsd fel vízzel, forrald fel, majd hagyd állni egy napig, forrald fel ismét, majd tisztítsd meg a szokásos módszerrel.
A vasból készült serpenyőket, lábasokat tisztítás után alaposan töröld szárazra, ügyelve rá, hogy a nyelek, fogantyúk eldugott részeiben se maradjon víz, majd egy kevés olajjal kend be őket: a legjobb, ha az edény közepébe csöppentesz egy keveset, majd egy papírtörlővel szépen széthúzod azt az egész felületen. Így megakadályozhatod, hogy az edény rozsdásodni kezdjen.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!