Hogy lesz tökéletes a tejhab? Barista trükkök, amiket végre megismerhetsz

Hogy lesz tökéletes a tejhab? Barista trükkök, amiket végre megismerhetsz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hogy lesz tökéletes a tejhab? Barista trükkök, amiket végre megismerhetsz

Az előkészületek

Mivel mindössze két dolog kell hozzá – tej, és egy kancsó, amibe a tejet öntöd – érdemes ennek a két dolognak a minőségére odafigyelni. A tej akkor jó, ha minimum 2,8%-os, de minél zsírosabb, annál szebb lesz a hab. Fontos még, hogy mindig a hűtőből frissen kivett, hideg tejet használj, a hőmérséklet hirtelen emelése lesz az, aminek hatására a fehér italból csillogó hab lesz.

Ami a kancsót illető: nem kell semmi különlegesre gondolni, de jobb, ha nem kísérletezel mindenféle edényekkel vagy poharakkal, az a legbiztonságosabb – és a kávé szempontjából is a legjobb – ha egy kimondottan erre a célra készült fém kancsót használsz. Ebben oszlik el a legideálisabban a hő, ezen tudod legjobban ellenőrizni, hogy a tej elérte-e az ideális hőmérsékletet, és a kiöntés is ebből lesz a legegyszerűbb, így nem fog összetörni a gondosan elkészített hab.

Így gőzölj!

Ha a hideg tejet a kancsóba öntötted, nyisd meg a gőzcsapot, engedd ki a vizet, és várd meg, amíg csak száraz gőz jön a csövön. Tedd a kancsót a gőzölő alá úgy, hogy a csap éppen csak beleérjen a tejbe. Akkor jó, ha egyfajta súrlódó, sistergő hangot hallasz. A tej azonnal elkezd majd emelkedni, ezért neked óvatosan lefelé kell mozdítanod a kancsót, hogy mindvégig csak a tej tetejéhez érjen hozzá a csap.

istockphoto

Amikor a tej elérte a kellő magasságot, egy óvatos, de határozott mozdulattal mártsd a gőzkart teljesen a tejbe, hogy örvénylő áramlatot hozzon létre, ettől fog ténylegesen besűrűsödni és felmelegedni a tejhab. Az ideális hőmérséklet, amit a baristák megcéloznak, a 60 Celsius-fok, amit néhány másodperc alatt el fogsz érni. Ha nagyon precíz szeretnél lenni, használhatsz gőzölés közben hőmérőt, de úgy is ellenőrizheted a tej hőmérsékletét, hogy a kancsón tartod a kezedet. Amikor a kancsó fala túl forró lesz ahhoz, hogy tovább fogd, a tejhab elérte a 60 fokot. Ekkor elzárhatod a gőzcsapot.

Bien tipp: Szerencsére le tudod venni a professzionális kávékészítés terhét a válladról, és gombnyomással élvezhetd a frissen darált kávé és a tökéletes tejhab minőségét. Személyes és örök kedvenceink a DeLonghi kávégépek, amelyek a tökéletesség ízét viszik a bögrédbe.

Kitöltés

Mielőtt a habot a kávédra halmozod, érdemes a kancsó alját néhányszor a konyhapulthoz ütögetni, hogy a nagy buborékok kijöjjenek, és ne zavarják meg a tejhab selymességét. Egy kicsit körbe is mozgathatod a habot a kancsóban, hogy mindenhol egyenletes legyen, ezután pedig már ki is töltheted a kávédra.

istockphoto

Kávéhab gőzcsap nélkül? Nem lehetetlen!

A tejhabosítás akkor sem lehetetlen küldetés, ha nincs erre a célra megfelelő, gőzcsapos kávégéped. Pár száz forintért lehet venni elemmel működő, kézi habosítókat, azonban, mivel ezek nem adnak ki hőt, a tejet először neked kell felmelegítened. Fontos, hogy ilyenkor sem kell felforralni az italt, megint csak a 60 fokos hőmérsékletet érdemes becélozni. Ekkor kancsót sem érdemes használni, már csak azért sem, mert az elkészült hab nem lesz annyira tömör, mint a gőzölővel, és az áttöltés csak még jobban összetörné.

A tejet öntheted egyből abba a bögrébe vagy pohárba, amiből a kávédat innád. Körülbelül 10-15 másodpercig dolgozz rajta a kézi habosítóval, majd töltsd hozzá a lefőzött kávédat, és már élvezheted is a habos, krémes italt!

istockphoto

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást