8 jel, hogy extra érzékeny személyiség vagy – Nem kell negatívumként megélni

8 jel, hogy extra érzékeny személyiség vagy – Nem kell negatívumként megélni

Címlap / Életmód / Egészség / 8 jel, hogy extra érzékeny személyiség vagy – Nem kell negatívumként megélni

A rendkívül érzékeny személyiséggel rendelkezők másképp tapasztalják meg az életet. Olyan biológiai különbséggel születtek, aminek segítségével a mentális és lelki szenzoraik mélyebben érzékelik a körülöttük lévő világot. Bár sokan rossznak értékelik, valójában ez egy különleges adottság.

Nem mentális betegség

Az extra érzékeny emberek részletesebben észlelik az eseményeket, jobban tisztában vannak a többi ember árnyaltabb érzelmeivel. Egy adott szituációban nem siklanak el a részletek felett, az érzékszerveik kifinomultabban reagálnak a történésekre. Alaposabban feldolgozzák az őket ért információkat, emiatt kreatívabbak és éles elméjűek. A személyiségjegyeik alapján általában empaták, nagyfokú tolerancia és együttérzés van bennük.

Ugyanakkor pontosan az előbb felsoroltak miatt pszichésen túlterheltek és hajlamosak a stresszre. Ha valaki túlérzékeny, az teljesen normális, vagyis ez nem egy mentális betegség, ahogy a köztudatban elterjedt.

A lakosság körülbelül 15-20 százaléka HSP személyiségű, vagyis szuperérzékeny (Highly Sensitive Person).

A következő tulajdonságok jelezhetik az extra érzékeny jellemet.

Erőszak intolerancia

A normális érzetű emberek elítélik az agressziót, de a szuper érzékenyek számára az erőszak puszta szemlélése vagy hallása is szinte sokkoló. A horrorisztikus és durva filmek láttán fizikailag rosszul vannak, a brutális kegyetlenségről és állatkínzásokról szóló híreket is nagyon rosszul élik meg.

Érzelmi lemerülés

A túlérzékenyeknek különleges hatodik érzékük van, amivel fogékonyabban észlelik az emóciókat.

Hajlamosak „elnyelni” más emberek érzelmeit, az átlagnál jóval többet fognak fel a nonverbális kommunikációból is, legyen az mimika, gesztusok vagy hangtónus.

Emiatt és a magas empátiaszintjük miatt sokszor szenvednek érzelmi kimerültségben.

Az idő rabja

Az érzékeny személyiségűek sokszor szenvednek az idő nyomásától. Az iskolában frusztrálta őket a részvétel az időhatáros vetélkedőkön és versenyeken, egyrészt a másokkal való megmérettetés, másrészt a megfelelési kényszer miatt. Ha felnőttként túl sok dolog van a teendők listáján, az stresszeli őket. A HSP-k minden stimulációra érzékenyek, és ez alól a határidő sem kivétel.

Gyakran visszavonul

Noha a túlérzékeny lehet extrovertált vagy introvertált, egyaránt rengeteg leállási időre van szüksége, és elsősorban egyedül. Gyakran üldögél elsötétített és csöndes szobában egy hosszú nap végén, hogy leredukálja az összes benyomást, ami a nap során érte. Ez nem a depresszió jele, hanem így nyugtatja meg az érzékeit és töltődik fel újra.

Félénk és ijedős

Amikor valami váratlan dolog történik vagy hirtelen hangos zaj van, a túlérzékenyek kimondottan megrémülnek. Sokuknak különlegesen jó reflexe van, és a fenyegető helyzetekben azonnal reagál az idegrendszerük egy védekező vagy hárító mechanizmussal. Nem jól viselik, ha valaki váratlan mozdulattal megöleli őket, hátulról befogja a szemüket vagy bármi módon intenzíven meglepi őket.

Analitikus gondolkodás

Az extra szenzitivitásnak az a jellemzője, hogy aprólékos részletességgel és szinte analizálva dolgozza fel az információkat. Ez azt jelenti, hogy rengeteget reflektálnak a tapasztalataikra, ami néha túlgondolást jelent vagy megszállott elmejátékot – ez pedig néha spirálban hozza az aggódó gondolatokat.

Kereső típus

A túlérzékenyek az élet nagy és globális kérdéseire is keresik a választ. Megkérdőjelezik, hogy miért történnek a dolgok, és egyénileg nekik mi a szerepük benne.

Nem ritkák azok a gondolatok, amelyek túllépnek az egyszerű hétköznapokon, és mondjuk az emberi természet talányáról vagy az univerzum rejtélyeiről szólnak.

Zavaró a változás

Az extra érzékeny személyek biztonságot teremtenek maguknak a rutinjukkal. Az életüket ezzel teszik kényelmessé, mert a megszokott szituációkban nincs érzelmi ingert indukáló tényező. Emiatt a változás – legyen az pozitív vagy negatív – valóban kibillenti a HSP-s egyént. Általában jóval több időre van szükségük, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez.

Kép forrása: simbiothy/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást