Mi okozza a legrosszabb rémálmokat? – Nem a félelem az!

Mi okozza a legrosszabb rémálmokat? – Nem a félelem az!

Címlap / Életmód / Lélek / Mi okozza a legrosszabb rémálmokat? – Nem a félelem az!

Nem a horrorfilmtől álmodunk rosszat

Kutatók egy csoportja vizsgálta a kérdést, mi okozza a rémálmainkat, és arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy nem a horrorfilmek, de még csak nem is a félelem tehetőek felelőssé a rossz álmokért, ugyanis nem ezek változtatják hátborzongatóvá az álmainkat. A legrosszabb álmainktól elhagyatottnak, zavarodottnak érezzük magunkat, vagy éppen bűntudat ébred bennünk – állítják a tudósok.

A Montreali Egyetem kutatói szerint a rémálom sokkal több negatív érzelmet takar, mint egy egyszerű rossz álom, ugyanakkor a félelem nem feltétlenül a része. A tudósok azt is megállapították, hogy rémálmainkban gyakran szerepel fizikai agresszió, vagy más, interperszonális élmény.

A tanulmány szerint a rémálmok közel egyharmadából a félelem érzése teljesen hiányzik, megjelennek azonban olyan érzelmek, mint a bűntudat, a szomorúság, a zavar vagy az undor.

A vizsgálat során közel 10 ezer álmot, köztük 431 rossz álmot és 253 rémálmot analizáltak.

Olyan erős az érzelem, hogy fel is ébreszthet.

A rémálmokban a leggyakoribb kép a fizikai agresszió, míg a rossz álmokban többnyire személyes konfliktusok kísértenek bennünket.

magyarázták Geneviève Robert és Antonio Zadra, a Montreali Egyetem kutatói

Azt is hozzátették, a rémálmok sokszor annyira erős érzelmeket generálnak, amelyek arra is képesek, hogy felébresszenek bennünket.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást