Újranyitnak a termek: ezekre figyelj, ha szünet után kezded ismét az edzéseket

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mindig is az életem szerves részét képezte a sport: játszottam csapatban, jártam csoportos edzésekre, táncra, tornáztam itthonról, és bő másfél éve belevágtam a súlyzós edzésekbe. Rengeteg új kihívást és fejlődési lehetőséget láttam ebben a sportágban, így aztán szomorúan vettem tudomásul, hogy hosszú hetekre száműznöm kell az életemből az edzéseket. Lehetőségeimhez mérten itthon is sportolok, használok súlyokat, de ez össze sem hasonlítható azokkal az edzésekkel, amikre a teremben tudtam sort keríteni. Már látszik a fény az alagút végén, lassan újra nyugodt szívvel látogathatjuk a termeket. De mire kell figyelned, ha te is hosszabb kihagyás után kezded újra a mozgást?

Nem lehet ugyanott elkezdeni

Bizonyos edzéstípusok, gyakorlatok már akkor is nehezebben mennek, ha csak egy-két hétig nem csinálod őket – most a legtöbb ember esetében jóval nagyobb kihagyásról van szó. Ez azt jelenti, hogy nem fogod tudni ugyanazokat a sorozatszámokat, ugyanakkora terheléssel elvégezni, ami korábban alapvető, vagy éppen könnyű volt. Sokan szinte presztízskérdést csinálnak az edzettségükből, terhelhetőségükből, de éppen ezt az egó diktálta szintet kell elengedni akkor, amikor újrakezded a sportolást.

Ha versenyre készülsz, akkor azért fontos, hogy ne sérülj le, ha pedig hobbi szinten, csak az egészségedért, vonzó külsőért edzel, akkor azért lényeges, hogy ne rokkanj bele a gyakorlatokba.

El kell fogadni, hogy az edzést nem lehet ugyanott elkezdeni, ahol abbahagytad – erre senki sem képes, még az sem, aki otthon is rendszeresen edzett. Amennyiben más típusú edzést végeztél a karantén ideje alatt, mint amit korábban szoktál, borítékolhatod, hogy nehezebb lesz a kezdés. A jó hír viszont az, hogy némi türelemmel sokkal gyorsabban elérheted a régi edzettségedet, mint amikor teljesen kezdőként vágtál be a sportolásba. 

Egy kicsit rosszabb lehet most a formád

Ha korábban rendszeresen edzettél, komolyan tartottad magadat a kitűzött célokhoz, akkor sajnos az is valószínűsíthető, hogy nem vagy olyan jó formában, mint néhány hete – és ez nem csak az edzettségedet, hanem a külsődet is illeti. Azonban mielőtt elvenné a kedvedet a folytatástól az esetleges leépülés, jó, ha tudod, mindez csak azt mutatja, hogy a tested tökéletesen működik. Az izmaid nem tűntek el, csupán kisebbek lettek, hiszen az izomszövet fenntartása energiaigényes feladat. Amikor nem használod, akkor a szervezeted leépíti őket, alkalmazkodik a kihasználatlansághoz. Azonban ugyanígy, ha ismét elkezdesz mozogni, sportolni, a szövetek aktivizálódnak.

Különösen fontos, főleg a súlyzós edzések esetében, hogy a gyakorlatok komoly stresszt jelentenek a szervezet számára, ezért nem szabad sokkolni az izmokat az első alkalmak során.

Próbálj eltekinteni attól, mekkora súlyokkal edzettél régebben, és adott esetben csináld extra terhelés nélkül a gyakorlatokat. Inkább lassan, fokozatosan, pl. piramis módszerrel emeld a terhelést akár egyetlen edzésen belül is, meglátod, nagyon hamar formába fogsz jönni! Nem csak azért, mert az izmaid „emlékeznek” a terhelésre, hanem mert már te is sokkal magabiztosabb, jártasabb vagy, és jobban tudod, mire kell odafigyelned a gyakorlatok végzése során.

Akkor hogyan kezdd el?

Akkor van a legkönnyebb dolgod, ha csoportos órákra jársz: egyszerűen követned kell az edződ utasításait, a többiekkel csinálnod a gyakorlatokat, szükség esetén pedig kicsit szusszanni, megállni. Minden bizonnyal az óraadó edző is tisztában lesz azzal, hogy a többség ezúttal újrakezdőként vág bele a feladatba, ezért ehhez fogja igazítani az órák levezénylését. 

Amennyiben kardiózni, futni, esetleg biciklizni szoktál, úgy viszonylag szerencsés helyzetben vagy, hiszen ezeket az edzéstípusokat nem kellett hanyagolnod a karantén ideje alatt sem. Ha mégis lazítottál, úgy vagy a távot, vagy az időtartamot kell csökkentened, majd fokozatosan növelned.

Az első edzés során érezni fogod, mennyit bírsz, hogyan tudod növelni majd a terhelést, azonban nagyon lényeges, hogy semmiképpen se várj magadtól ugyanolyan teljesítményt, mint régen!

Akkor van a legnehezebb dolgod, ha a súlyzós edzéseket hagytad félbe, ugyanis ennél a sportágnál a legnagyobb a sérülésveszély – éppen azért, mert sokszor a saját testsúlyunk többszörösével történik a gyakorlatok végzése. Semmi esetre se folytasd a korábbi edzéstervedet a megszokott formában! Érdemes az első néhány hétben egyfajta átmozgató, teljes testes edzéseket végezni, kisebb súlyokkal, adott esetben csökkentett sorozatszámmal.

Két-három hét után már visszatérhetsz a szokásos osztott edzésekre, és szép lassan elkezdheted növelni a súlyokat, illetve végezheted a nehezebb, komplikáltabb gyakorlatokat. 

Bármelyik edzésformát is választod, minden bizonnyal komoly izomlázad lesz az első napokban, hetekben. Nagyon lényeges, hogy hagyd regenerálódni a szervezetedet, és persze gondolj a megfelelő táplálkozásra is, hiszen utóbbi sokkal nagyobb arányban határozza meg a megjelenésedet, mint maga az edzés.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba