Új trend terjed a szülőszobában: virtuális valóság, mint fájdalomcsillapító

Nagy Niki
Írta: ,
Új trend terjed a szülőszobában: virtuális valóság, mint fájdalomcsillapító

Kép forrása: olly18/depositphotos.com

Ha a virtuális valóságra gondolunk, valószínűleg nagyon kevés embernek jut róla eszébe csípőből a szülőszoba – pedig egyre nagyobb divat, hogy ilyen módszerrel segítsék a nőket a szülésben, a közbeni fájdalom csökkentésében és a szorongás enyhítésében. Walesben és az Államokban is van már olyan klinika, ahol ez bevált szokás, olyannyira, hogy sokszor még fájdalomcsillapító nélkül szülő nőkön is segít.

A Walesi Egyetemi Kórház szülőszobáján nem mindennapi módszerekkel is lehet szülni: ez az intézmény az egyik első a világon, amely lehetőséget ad a terhes nőknek arra, hogy virtuális valóság segítségével vigyék végig a szülés folyamatát. A módszer az Egyesült Államokban is jelen van már, általában csak egy speciális headsetből áll, amely megfelelő zenét és megfelelő képeket ad az anyának a vajúdás közben. Általában a fájások gyakoribbá válásával érdemes először felvenni, és akkor levenni, amikor már születik a baba.

A módszer bizarrnak tűnhet, de rengeteg mindenen segíthet a szülés közben, és levehet némi terhet az anya válláról, miközben vajúdik.

Kutatások kimutatták, hogy a virtuális valóság képes kevesebb mellékhatással jár, mint a rengeteg gyógyszer, olcsóbb is, hatékony fájdalomcsillapító hatása van, akár az egész gyógyszeres megoldást ki lehet vele kerülni, a szülés utáni procedúrákban is segítséget nyújthat.

Persze nem kell rögtön úgy gondolni a módszerre, mint a fájdalomcsillapítás helyettesítőjére – aki gyógyszerekkel szeretne szülni, annak is hasznos lehet a virtuális valóság alkalmazása. Azok számára pedig, akik eleve gyógyszermentes szülést szeretnének, nagy segítség lehet, hiszen ilyenkor egyébként is az segít, ha a kismama eltereli a figyelmét, vagy egy pontra szegezi a tekintetét: a virtuális valóság pedig, állítólag, ezeket helyettesíti és segíti.

A Healthline-nak egy szakértő azt is megjegyezte, hogy a módszer hatékony lehet azok számára, akik korábban gyógyszerfüggőségtől szenvedtek – számukra nem a legjobb megoldás a szülés közbeni  gyógyszerhasználat, viszont a VR segíthet abban, hogy a természetes szülést kevésbé fájdalmasnak éljék meg.

Alexlmx/depositphotos.com

Egyelőre azt nem tudni pontosan, hogy a virtuális realitás hogyan segít a fájdalom enyhítésében, de teóriák már vannak rá.

Azon túl, hogy nyilvánvalóan eltereli a vajúdó nő figyelmét a fájdalmáról, és segít, hogy kicsit máshová koncentráljon, a test saját endorfintermelését is beindítja, ami azt jelenti, hogy maga a szervezet szabályozza be a fájdalomérzékelés intenzitását.

Az endorfin ugyanis boldogsághormon, és egyben fájdalomblokkoló is, persze limitált arányban – nem fogja teljesen kiütni a szülés fájdalmát, de segíthet elviselhetőbbé tenni.

A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a virtuális valóság nemcsak szülés közben lehet hatékony – több fájdalmas és kellemetlen esetben is tesztelték már sikeresen, például nőgyógyászati vizsgálatoknál, fogorvosnál, vagy fájdalommal járó orvosi beavatkozások során.

Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon van-e olyan klinika, amely gondolkozik hasonló módszerek bevezetésében – de egyelőre a klinikai kutatások eredményei alapján lehet, hogy érdemes lenne beruházni erre az olcsó, de nagyon hasznos eszközre.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?