Tisztább lehet a kutyád, mint a pasid egy új kutatás alapján

Nagy Niki
Írta: ,
Tisztább lehet a kutyád, mint a pasid egy új kutatás alapján

Kép forrása: unsplash

Az ember még akkor is elgondolkozik azon, hogy mennyire higiénikus folyamatosan a kutyáját ölelgetnie, ha egyébként imádja az ebet, és akár vele is alszik – mégiscsak itt-ott hempereg a kutyus, és mindenfélét összeeszik. Jó hír viszont, hogy a kutya feltehetően tisztább, mint a nagyon szőrös pasik – legalább is egy friss kutatás szerint.

Azt már egy ideje tudja a tudomány, hogy a nem megfelelően karbantartott szakáll nagyon problémás tud lenni, főleg bakteriális szempontból. Azt viszont azért nem gondolná az ember, hogy még a kutya szőre is tisztább, mint egy koszos szakáll – pedig valójában ez a helyzet.

A kutatás egyébként eredetileg nem is erre a célra készült, csak azt szerették volna letesztelni, hogy a férfiak elkaphatnak-e bizonyos betegségeket a kutyájuktól – kis túlzással kiderült, hogy pontosan az ellenkezője igaz a dolognak.

A svájci Hirslanden Klinika kutatói is meglepődtek az eredményen, mert az eredeti feltevésük az volt, hogy a szakállas férfiak arcszőrzetük miatt könnyebben elkaphatnak egyes betegségeket a kutyájuktól. A kutatás azt szerette volna megtudni, hogy higiénikus-e ugyanazt az MRI-készüléket használni a kutyáknál és az embereknél. 30 férfit és 18 kutyát vontak be a kísérletbe, utóbbiak több fajtából kerültek ki.

Kiderült, hogy a kutyák közül csak 7-nek volt a biztonságosnál magasabb a baktériummennyiség a szőrében, a pasiknál viszont teljesen más volt az arány.

A 18-76 éves alanyok mindegyikének magas volt a mikrobális aránya, ami azt jelenti, hogy több volt a baktérium a szakállukban, mint a kutyák szőrében.

Sőt, a 30 férfiból 7-nek olyan sok baktériumot találtak a szakállában, hogy az már veszélyes volt az illető egészségére nézve. Ezek a szennyeződések pedig átterjedhetnek bárkire, aki kontaktusba kerül a szakállal – többek között a nőkre, sőt, a kutyákra is. Kiderült, hogy az ebeknek több félnivalójuk van a férfiaktól, mint fordítva.

Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy minden szakállas férfi koszos – aki rendesen karbantartja a szakállát, annak nem kell aggódnia. Szerencsére mostanában egyre nagyobb divat a dizájnolt, gyakran vágott, ápolt szakáll, így ha nem egy olyan emberrel hoz össze a sors, aki képtelen tisztálkodni, akkor a szakállas pasikkal sincs az égvilágon semmi gond.

De azt is érdemes megjegyezni, hogy a kutyákkal sem. Szóval, te döntesz!

Kép forrása: BatkovaElena/depositphotos.com

 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv