Jót tehet a mentális egészségednek, ha egyszerre darálsz le egy sorozatot

Nagy Niki
Írta: ,
Jót tehet a mentális egészségednek, ha egyszerre darálsz le egy sorozatot

Kép forrása: JESHOOTS.com/pexels.com

Ne higgy senkinek, aki azt mondja, hogy a „binge watching”, vagyis egy sorozat ledarálása rosszat tesz: most már kutatás is kimutatja, hogy a tévénézés is jót tesz a szociális kapcsolataidnak, és jó hatással lehet a mentális egészségedre. Persze túlzásokba nem kell esni, de ha egyszerre nézel meg egy fél (egész, két?) évadnyi sorozatot, az perspektívába helyezheti a saját kapcsolataidat – legalább is ezt mondják a szakértők.

A tévénézést, a filmek vagy sorozatok vég nélküli nézését általában bűnös élvezetként szoktuk felfogni, és nem gondoljuk, hogy bármi jó származik belőle, azon kívül persze, hogy kikapcsolja kicsit az agyunkat, és pihenünk közben. A Buffalói Egyetem kutatói azonban most kiderítették, hogy nem is olyan ördögtől való dolog a „binge watching”, még akkor sem, ha folyton ugyanazt a sorozatot nézzük, és olyan filmeket nézünk újra, amiket már milliószor láttunk.

A kutatók szerint ezek úgynevezett nontradicionális szociális stratégiák, és képesek hasonlóképpen kielégíteni a szociális igényeinket, mint a családdal vagy barátokkal töltött idő, az egyén szociális támogatási rendszere, vagy a romantikus kapcsolat is. 

Ennek egészen egyszerű oka van: az agyunk nagyon minimálisan képes csak különbséget tenni a valódi szociális kapcsolataink és azok között, amelyeket a tévében, a sorozatokban, a filmekben, vagy a könyvek fiktív világában érzünk. Természetes ugyanis, hogy ha egy történetet végig kísérünk, akkor bizonyos szintig kötődünk a szereplőkhöz, még akkor is, ha ez a kötődés nyilvánvalóan egyoldalú. 

A Buffalói Egyetem kutatói szerint most, hogy még mindig elég limitáltak a valódi szociális kapcsolataink, és nem tudunk annyit hús-vér emberekkel találkozni, mint szeretnénk, épp itt az ideje, hogy kihasználjuk ezeket a fiktív kötődéseket, és szociális támogatást szerezzünk, amikor éppen erre van szükségünk. Ez különösen azoknak lehet hasznos információ, akik magányosan töltötték a kijárási korlátozások idejét, és még mindig csak nagyon kevés emberrel tudják tartani a kapcsolatot fizikai valójukban. 


via GIPHY

Az egyetem kutatásának vezetője, dr. Shira Gabriel már tíz éve kutatja a nem tradicionális szociális stratégiák jelentőségét, ez az első olyan tanulmánya, ami ezek és a hagyományos szociális stratégiák közötti hasonlóságokat taglalja. Ahhoz, hogy a nontradicionális stratégiák hatékonyságát fel tudja mérni, 170 résztvevővel töltettett ki kérdőívet a témában. A résztvevők összesen 17 féle különböző úgynevezett szociális üzemanyagtartályt neveztek meg, azaz olyan stratégiákat, amelyekkel képesek feltölteni a szociális szükségleteiket.

A kutató szerint fontos meghatározni, hogy nemcsak egyfajta módon lehet kielégíteni a szociális igényeinket: 

„A társadalom olyan nagy nyomást helyez ránk, hogy találjunk magunknak egy párt, házasodjunk, és legyenek gyerekeink, ami szuper, ha ez az, ami feltölt minket. De számtalan más módja is van annak, hogy kielégítsük a szociális szükségleteinket, és egy szociálisan kielégítő, boldog életet élhessünk. Nem bukott el senki, aki nem a hagyományos utat választja.”

Persze az azért tény, hogy egy sorozat megnézése nem jelenti ugyanazt a szociális kielégülést, mint egy párkapcsolat vagy egy szoros barátság, vagyis a hagyományos szociális módszerek nagyobb jólétre utalnak. Az egészséges embereknek azonban mindkettőre szükségük van ahhoz, hogy teljes életet éljenek.

Forrás

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!