Több nő esik teherbe a 30-as éveiben, mint a 20-asban

Zabolai Margit
Írta: ,
Több nő esik teherbe a 30-as éveiben, mint a 20-asban

Kép forrása: boggy22/depositphotos.com

Az első gyermeket szülő nők átlagéletkora az elmúlt időben látványosan kitolódott, ez közismert tény. Angliában és Wales-ben azonban most valami olyan történt, ami még soha nem fordult elő az ottani statisztikák vezetése óta: több 30-as éveiben járó nő esik elsőként teherbe, mint a 20-as éveiket taposók.

Az Office for National Statistics legfrissebb, 2017-es adatai szerint Anglia és Wales területén 395 856 terhességet regisztráltak a 20-as éveikben járó nők között, és 398 284-et a 30 év feletti nők körében.

Mindeközben ez már a második olyan év volt egymás után, amikor mindössze egyetlen korcsoportban növekedett a terhességek száma, és ez a 40 év feletti nők csoportja volt, ők 2,6%-kal magasabb arányban vállaltak gyermeket.

A statisztikák elemzői szerint a már olyan sokat emlegetett okok – a nők magasabb arányú részvétele a felsőoktatásban, a karrierépítés és a nehezebb pártalálás – mellett néhány specifikus ok is szerepet játszhat abban, hogy az angliai és wales-i nők később vállalnak gyereket.

Ott ugyanis ahhoz, hogy valaki anyasági támogatást kapjon, azt megelőzően legalább egyéves munkaviszonnyal kell rendelkeznie, ami napjainkban, amikor egyre több fiatal dolgozik vállalkozóként vagy szabadúszóként, esetleg megbízási szerződéssel, nem is olyan egyszerű, így egy fiatal család nem minden esetben kaphatná meg azt az anyagi támogatást, amellyel elég biztosnak érzik a helyzetüket egy vagy több gyermek vállalásához.

Ugyanakkor az elemzők azt is hozzáteszik, hogy a fiatal párok talán csak kevésbé érzik a gyermekvállalást sürgető társadalmi nyomást, és egészen egyszerűen úgy döntenek, hogy tovább élvezik még kicsit a gondtalan éveket, mielőtt nyakukba vennék a gyermekneveléssel járó szép, de kétségtelenül egész embert kívánó feladatokat.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?