Olyan is van, hogy skolioszexuális – ezt jelenti a legújabb szexuális beállítottság

Nagy Niki
Írta: ,

Egyre nehezebb eligazodni a különböző genderek és szexuális beállítottságok között – tök jó, hogy mindenre van már név, csak idő megtanulni mindegyiket. A skolioszexuálisról például én még nem hallottam, pedig nagyon is létező dolog, és egyre több ember vallja magát ennek. A társadalom pedig lassacskán tényleg rájön: nemcsak hetero-, homo- és biszexuálisként tudjuk bekategorizálni magunkat, a spektrum ennél sokkal szélesebb.

A napnál is világosabb, hogy a genderek és szexuális identitások egyre változnak és bővülnek – ahogy elfogadóbb a világ, úgy egyre könnyebb beazonosítani azt, hogy ki melyik kategóriához tartozik, hiszen újabb és újabb fogalmak jönnek létre, amikkel pontosabban le lehet írni, ki minek látja és érzi magát, vagy mihez vonzódik. Az egyik újabb ilyen fogalom a skolioszexuális, ami nagyjából annyit jelent, hogy valaki a magukat nem ciszneműként azonosító emberekhez vonzódik.

A ciszneműek nagyon leegyszerűsítve a női és férfi nemet fedik le, így a skolioszexuális emberek azok iránt érdeklődnek, akik a gendert nem binárisan fogják fel, és valahol a női-férfi skála között léteznek.

A skolioszexuálisok nem férfiben és nőben látják a világot, mindkét biológiai nemhez vonzódnak, inkább az a különleges számukra, ha valaki másképp látja a helyét (vagy a helye hiányát) a társadalomban. A helyzet nagyon hasonlít a pánszexualitáshoz, azzal a különbséggel, hogy a pánszexuális emberek a férfiakhoz és nőkhöz is vonzódnak, a skolioszexuálisok pedig az ilyen bináris jelölteket kihúzzák a listáról.

Ez a kifejezés az elmúlt néhány évben jelent meg igazán, ami érthető is, hiszen, tegyük fel, tíz éve még nem volt arról szó, hogy valaki a férfi és a nő mellett valami másként is azonosítsa magát. Éppen ezért nincs túl sok adat arra nézve, hogy hány skolioszexuális létezik a világban, és arra sem, hogy ők tulajdonképpen hogyan élik meg a szexualitásukat.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a skolioszexuálisok nem mindannyian egyféle embercsoporthoz vonzódnak – van, akiknek inkább a transzneműek jönnek be, és akad, aki a genderqueer társakat preferálja.

Mivel a kifejezés nagyon új, egyelőre pontos meghatározása sincs – annyi viszont biztos, hogy lehetőséget ad arra, hogy még több ember meg tudja fogalmazni, kikhez vonzódik tulajdonképpen. Minél több fogalmunk van a szexuális beállítottságokra, annál elfogadóbbá válhat a világ azzal, hogy nem vagyunk mind egyformák, és éppen a sokszínűségben rejlik a különlegesség.

Kép forrása: graphicphoto/Depositphotos.com

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra