Sírkő helyett fát ültetnek a sírok fölé ebben az erdőben

Nagy Niki
Írta: , Frissítve:
Sírkő helyett fát ültetnek a sírok fölé ebben az erdőben

Kép forrása: unsplash

Az erdők pusztulása ma az egyik legnagyobb környezeti kihívás, amire megoldást kell találnunk – ebben a kontextusban is igazán szép a Better Place Forest kezdeményezése, ami nagyjából annyit jelent, hogy halálunk után nem sírba kerülünk, hanem fát ültetnek belőlünk. Morbidul hangzik? Pedig inkább gyönyörű, mint furcsa.

A Better Place Forest egyedi megoldást kínál a hagyományos sírkövek és temetés felváltására: ha az elhunyt úgy akarta, a hamvaiból fák nőhetnek, amelyeket soha nem lehet kivágni, mert örökre védett emlékművekként fognak az ég felé nyújtózni.

A sajátos sírok között ugyanúgy lehet sétálgatni az emlékező családtagoknak és barátoknak, mintha temetőben járnának, csak így nem kőtáblákat nézhetnek, hanem egy élő, növekvő fát, ami még a bolygónak is jót tesz.

Egyelőre még csak Kaliforniában, egészen pontosan két erdőben lehet ilyen temetkezési módszert választani, de a Better Place Forest hamarosan terjeszkedni szeretne. Az első lépés, hogy a kettő közül kiválasztjuk azt az erdőt, amelyikben szerettünk (vagy talán egyszer a saját) hamvait szeretnénk szétszórni, aztán kiválasztjuk azt is, hogy milyen fa nőjön belőle. Jelenleg akár vörösfenyő, akár tölgy, de még amerikai duglászfenyő is lehet a befutó, attól függően, hogy melyik tetszik a legjobban.

A Better Place Forest alapítója, Sandy Gibson azért hozta létre a vállalkozását, mert olyan temetkezési helyet akart alapítani, amely legalább annyira szép, mint a szeretteinkhez kötődő emlékeink. Emellett a környezettudatosság sem elhanyagolható tényező: Gibson azt is megjegyezte a Preventionnak, hogy a világot is egy fenntarthatóbb hellyé szeretné tenni, és ennek egy lehetséges módszere lehet az, ha temetők helyett erdőket hozunk létre.

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?