Rossz hangulatunk lehet a fogamzásgátló tablettáktól - egy új kutatás szerint

Nagy Niki
Írta: ,

A fogamzásgátló tabletták még mindig a leggyakrabban használt fogamzásgátló eszközök az óvszerek mellett, és elméletben veszély nélkül szedhetők – az olyan kutatások azonban, mint a New York-i Montefiore Kórházban zajló MRI-vizsgálatok, ezt azért erősen megkérdőjelezhetik. A szakértők szerint ugyanis a tabletták csökkenthetik egy kicsi, de nagyon fontos agyi terület méretét.

Az első fogamzásgátló tabletta 1960-ban jelent meg, melyet több hiteles szakmai fórum a történelem egyik legfontosabb orvostudományi áttörésének tart, többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Magyarországon 1967-ben hozták forgalomba, de ezek a készítmények még messze meghaladták a mai tabletták hormonmennyiségét, ezért veszélyesebbek is voltak az egészségesen működő emberi szervezet számára.

Természetesen azóta már továbbfejlesztették a gyógyszert, aminek ma már alig 1-3%-os a hormontartalma, és 99,9 százalékos védettséget nyújt a nem kívánt terhesség ellen. Az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint 2015 és 2017 között 47 millió 15 és 49 év közötti amerikai nő használt fogamzásgátlást, 12,6 százalékuk fogamzásgátló tablettát szedett.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindent tudunk a gyógyszer működéséről. Most derült például ki az, hála a New York-i Montefiore Kórház kutatóinak, hogy egy nagyon fontos agyi terület méretét például csökkentheti a rendszeresen szedett fogamzásgátló tabletta. A szakértők az eredményeiket a tavaly decemberi Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be.

Korábban még sohasem kutatták a szexuális hormonok, köztük a szájon át szedhető fogamzásgátló szerek strukturális hatásait az agyban, ez lehet az oka például, hogy egy ilyen fontos összefüggés eddig rejtve maradt. Ezen kívül nem volt meg a technológia sem, hiszen a korábbi MRI-gépekkel nem lehetett a hipotalamusz nagyságának mennyiségi eredményét elemezni. 

A hipotalamusz ugyanis az az agyi terület, amely megszenvedi, ha valaki rendszeresen, hosszú távon szedi a fogamzásgátló tablettát. A kutatók kidolgoztak egy eljárást a hipotalamusz méretének megállapítására, és arra az eredményre jutottak, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták kapcsolatba hozhatók a kisebb hipotalamusszal. Ez azért problémás, mert ez az agyi terület a köztiagyban a talamusz alatt helyezkedik el, hormonokat termel és a test olyan fontos funkcióit szabályozza, mint a hőmérséklet, a hangulat, az étvágy, a szexualitás, az alvási ciklus és a szívverés.

Talán ezzel is összefügghet, hogy sok ember számára a fogamzásgátló tabletták szedése lelki megterheléssel jár, hangulatingadozásokról, a szexuális étvágy csökkenéséről, szorongásról és depresszióról számolnak be.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kisebb hipotalamusz kapcsolatba hozható a nagyobb ingerültséggel és a depressziós tünetekkel.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kutatás nagyon alacsony egyedszámmal készült, mindössze ötven nőt vizsgáltak meg, akik közül 21-en szedtek fogamzásgátló tablettákat. Ez tudományos szempontból igencsak elenyésző, de a módszerrel, amit a kutatók kifejlesztettek, a későbbiekben nagyobb egyedszámos kutatásokat is lehet majd végezni. A szakértők maguk is hangsúlyozták, hogy ezek mindössze előzetes, többszörösen nem igazolt eredmények, és a kutatás során nem találtak érdemleges kapcsolatot a hipotalamusz nagysága és a kognitív teljesítmény között.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba