A ringatózás a felnőtteknél is mélyalvást okoz? – Erre jutott egy új kutatás

Irimiás Alíz
Írta: ,

Tudjuk, hogy a csecsemők számára előnyös, ha álomba ringatják őket – most egy tanulmány azt sugallja, hogy a felnőttek is jobban alszanak, ha ringatóznak.

A Genfi Egyetem kutatói egy olyan különleges ágyat építettek, amely az egész éjszaka folyamán ringatózott. A 18 fiatal felnőttön tesztelt kutatás alapján úgy találták, hogy a ringatózás hatására az alvók kevesebb alkalommal ébredtek fel, és mélyebben aludtak, mint egy normál, nem mozgó ágyon. A tudósok szerint a ringató mozgás hosszabb ideig tartó lassú agyhullámokat eredményezett, ami mélyalvást okozott a kísérletben résztvevőknél, ezáltal javítva a memóriájukat is.

Az önkéntesek három éjszakát töltöttek egy alváskutató laboratóriumban Genfben: egyet, hogy hozzászokjanak az ottani körülményekhez, egyet a ringatózó ágyon és egy harmadikat ugyanazon az ágyon, de úgy, hogy az nem ringott. Az elektródák rögzítették az agyhullámaikat, és megállapították, hogy a mélyalvás időszakát a hintázás meghosszabbította. A ringató mozgás kellően lassú volt ahhoz, hogy ne okozzon hányingert.

„Egy függőágy valószínűleg kevésbé hatékony alvást biztosít, bár az emberek gyakran egyfajta pihenésérzetet társítanak a függőágyban alváshoz” – mondta Laurence Bayer, az UNIGE Orvostudományi Kar vezető kutatója. „A kutatás egyetlen ringatózó ágyban eltöltött éjszaka hatását teszteli, így fogalmam sincs, hogy az egyetlen éjszaka alatt tapasztalt élmények hosszú távon is érvényesek-e.”

A ringatózás a felnőtteknél is mélyalvást okoz? – Erre jutott egy új kutatásKép forrása: CreativeFamily/Depositphotos.com

A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőttek emlékező tehetsége sokkal jobban működött a ringatózó ágyban eltöltött éjszaka után.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!