500 évig is élhet egy ember - Rendkívüli Google interjú

Zabolai Margit
Írta: ,
500 évig is élhet egy ember - Rendkívüli Google interjú

Kép forrása: lesechos.fr

Alig néhány évtizeddel ezelőtt az is különös gondolatnak hatott, hogy minden házban folyóvíz legyen, most pedig gond nélkül videotelefonálunk a világ másik felére szakadt rokonainkkal, barátainkkal. Akkor ki tudja megjósolni, hogy mit hoz a jövő? Ha valahol, akkor az informatika világába talán van némi sejtésük a szakiknak arról, mire számíthatunk. A Google Ventures igazgatója elképesztő vízióiról vallott nemrég a Bloombergnek.

A biomechanikai fejlesztésekben lehet a kulcs

Bill Maris, a Google Ventures igazgatója korábban a Google és az Apple által finanszírozott programban vett részt a Calico nevű cégnél. Fő kutatási területe az agyműködés és a neurobiológia, és úgy véli, hogy a jövő orvostudományában és a biomechanikában hamarosan olyan fejlődéseket érhetünk el, amelyeknek köszönhetően az ember akár 500 évig is elélhet.

Nem ez az első alkalom, hogy valaki a jövő emberének sokkal hosszabb élettartamáról tesz jóslatot: Ray Kurzweil jövőkutató például nemrégiben azzal keltett nagy feltűnést, hogy elmondta, szerinte 30 éven belül akár a halhatatlanságot is elérhetjük, ekkora ugyanis a technológia eljut arra a szintre, hogy képesek leszünk az „agyunkat”, vagyis az emlékeinket, szokásainkat, gondolatainkat feltölteni az internetre, vagyis a személyiségünk test nélkül is tovább létezhet egy virtuális térben.

Azt, hogy az emberi élet hosszát megnégyszereezni, vagy akár megötszörözni is lehetséges, több kutató is osztja, abban azonban egyetértenek, hogy ehhez genetikai módosításokra, esetleg mechanikus „kiegészítők” beépítésére van szükség.