Óvatosan a tonhallal – akár bele is halhatsz

Nagy Niki
Írta: ,

Az Egyesült Államokban, úgy tűnik, a főiskolások előszeretettel esznek tonhalat minden héten, akár többször is. Legalább is ez derült ki egy friss kutatásból, amit a Kaliforniai Egyetemen végeztek el – meg az is, hogy legtöbben annyit esznek a halból, hogy simán higanymérgezést kaphatnak.

Kevesen tudják, hogy a tonhal, bár normális mennyiségben egészséges, nagyobb mennyiségben akár komoly károkat is okozhat az emberi szervezetben, mivel metilhiganyt tartalmaz, ami még veszélyesebb is, mint a nem természetes módon előforduló változat.

Metilhigany-mérgezéstől akár a kognitív képességeidet is elveszítheted, sérülhet a tüdőd, vagy meg is vakulhatsz.

Ha újak ezek az információk, ne aggódj, nem vagy vele egyedül: a Kaliforniai Egyetem kutatói 107 diákot kérdeztek meg arról, tudják-e, milyen veszélyeket rejt a nagy mennyiségű tonhalfogyasztás, meg arról is, hogy hetente hányszor esznek ilyen halat. Kiderült, hogy a válaszadók 7 százaléka heti húszszor is fogyaszt akár tonhalas ételt, annak ellenére, hogy az ajánlott mennyiség heti két-három étkezés.

A válaszadók 54 százaléka nyilatkozta azt, hogy heti háromszor eszik tonhalas ételt, ami már potenciálisan veszélyes lehet. A diákok 99 százaléka az nyilatkozta, hogy egyáltalán nincs tisztában a tonhalfogyasztás veszélyeivel. Myra Finkelstein, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, hogy bár nem kifejezetten nagy alanyszámon végzett kísérletről van szó, azért kétségbeejtő a tendencia, és érdemesebb lenne ugyanezt a kérdőívet elvégeztetni más egyetemek diákjaival is.

A diákok egyébként azért esznek ilyen sok tonhalat, mert rendszeresen lehet választani az iskolai menzán, és csak olyan egyetemistákat kérdeztek meg, akik ott eszik a reggelijüket, ebédjüket és vacsorájukat is. Így viszonylag könnyen kijön még akár a heti 20 étkezés is, hiszen mindegyik főétkezés mellé hozzájutnak a halféléhez.

Finkelstein kijelentette: egyik diáknak sem volt aggasztó tünete, de volt, akinek olyan magas volt a metilhigany a szervezetében, hogy az már aggodalomra adhatott okot.

A kutatók szerint érdemes lenne jobban kommunikálni azt, hogy a túlzott tonhalfogyasztás kifejezetten veszélyes is lehet, és komoly károkat okozhat a szervezetben. Addig is a Kaliforniai Egyetemen valószínűleg arányaiban kevesebb tonhalat lehet majd kapni az ebédhez, mint eddig.

Kép forrása: londondeposit/depositphotos.com

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!