Őrült összeesküvés-elmélet a járványról - ezért lehet nagyon veszélyes, ha elhiszik

Zabolai Margit
Írta: ,
Őrült összeesküvés-elmélet a járványról - ezért lehet nagyon veszélyes, ha elhiszik

Kép forrása: Gustavo Fring/pexels.com

Amikor a hírességek mondanak valamit, az emberek hajlamosak odafigyelni rá, még akkor is, ha a mondandójuk történetesen teljes őrültség. Mi sem jobb példa ennél az a teljesen értelmetlen összeesküvés-elmélet, miszerint a koronavírust az 5G hálózatok okozzák.

Ha esetleg nem tudnád, mi az, az 5G a vezeték nélküli technológia következő generációja, amelyet jelenleg világszerte forgalmaznak. Ez a legújabb szolgáltatás, amivel a mobiltelefon-társaságok szeretnének büszkélkedni, és egyre növekszik a népszerűsége.

Mivel az 5G jó ideje népszerű téma, újabban pedig a koronavírus az, amiről mindenki beszél, sokan meg is látták a lehetőséget a kettőben, és számos celeb kezdett terjeszteni egy összeesküvés-elméletet, miszerint a COVID-19 valójában kapcsolódik az 5G-hálózatokhoz. Az egyik ilyen „zseni” a rapper M.I.A., aki hangot adott az 5G iránti gyűlöletének. Azt állítja, hogy a hálózat a szokásosnál sebezhetőbbé teheti az embereket a COVID-19 ellen.

„Nem hiszem, hogy az 5G-től elkaphatod a COVID19-et. De szerintem megzavarhatja vagy lelassíthatja a testet a gyógyulási folyamatban, mivel a testnek meg kell tanulnia megbirkózni az új jelek hullámhosszával meg ilyenekkel, ugyanabban az időben, mint a koronavírussal.”

- írta a Twitter-ben március végén.

Woody Harrelson színész egy azóta törölt Instagram-posztjában arról írt, hogy Kínában, Vuhanban a járvány kitörése idején éppen 5G hálózatokat szereltek.

Az énekes Keri Hilson március közepén egy azóta szintén törölt Insta-bejegyzésben ír arról, hogy az afrikai országokban nem voltak súlyos COVID-19 esetek, mert „Afrika nem egy 5G-régió”. A posztja óta egyébként már sajnos számos afrikai országban is kitört a járvány.

A hírességek posztjai alá vegyes reakciók érkeznek, na de mi is itt az igazság?

Mindjárt kifejtjük részletesebben is, de szögezzük le előre: nem, nincs összefüggés az 5G és a koronavírus között, aki mást mond, az hazudik vagy rémhíreket terjeszt, amit egyébként szigorúan büntetnek is.

KostyaKlimenko/depositphotos.com

Mit is állít pontosan az elmélet?

Nehéz pontosan megmondani, honnan is indult ez a minden tudományos alapot nélkülöző gondolat, de a Stop 5G U.K. Facebook csoport az egyik legnagyobb támogatója. A csoport oldalán található egyik bejegyzés azt állítja, hogy a hálózati technológiák fejlesztése történelmileg egybeesett a fertőző betegségek kitöréseivel.

Például, hogy a 3G elindítása egybeesett az influenzajárvánnyal (ami persze jóval korábban is ismert betegség volt, de…), a 4G elindítása megegyezett a H1N1 terjedésével, az 5G elindítása pedig a COVID-19-cel.

Az elméletnek látszólag két tábor van: az egyik úgy gondolja, hogy az 5G valójában új koronavírust okoz; a szerint nem maga az 5G betegít meg, de legyengíti a testet, így fogékonyabbá teszi a vírusra.

Az olyan „apróságok”, mint hogy Iránban tombol a járvány, pedig éppen csak most fejezték be az 5G kiépítéséhez szükséges előkészületeket, Indiában pedig szintén több ezer megbetegedést regisztráltak, holott nincs 5G rendszer az országban, egyáltalán nem zavarja az elmélet hívőit.

Miért olyan veszélyes ez az elmélet?

Egy világjárvány idején a hiteles információ szó szerint életet menthet. Az ilyen elméletek bizalmatlanságot ébreszthetnek az emberekben a tudomány iránt, illetve aki elhiszi, hogy az 5G tehető felelőssé a betegségért, kevésbé lesz elővigyázatos.

Holott minden komolyabb egészségügyi szervezet hangsúlyozza: ha sok dolgot nem is tudunk még az új koronavírusról, azt biztosan tudjuk, hogy emberről emberre, és nem az 5G hálózaton keresztül terjed, és nincs is semmi jele annak, hogy bármiféle összefüggés lenne a mobilhálózatok és a vírus terjedése között.

Az ilyen légből kapott, minden tudományos alapot nélkülöző elméletek csak arra jók, hogy eltereljék az emberek figyelmét arról, amiért valóban ők a felelősek, és ami ténylegesen befolyásolhatja, hogy a vírus mennyi emberéletet követel majd: a személyes kapcsolatok minimalizálásáról, a kézmosásról és a higiéniáról.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba