Most már orrspray is segíthet a depresszión

Nagy Niki
Írta: ,
Most már orrspray is segíthet a depresszión

Kép forrása: unsplash.com

Szokatlan gyógyszert fogadtak el a depresszió ellen az Egyesült Államokban: most már orrspray-vel is lehet kezelni a mentális zavart, méghozzá olyannal, amely háromszor erősebb, mint a szokásosan felírt ketamin. Ez is azt mutatja, hogy kezdjük egyre komolyabban venni a mentális betegségeket, és sokrétűbb kezelési lehetőségeket biztosítunk rájuk.

A depresszió jellemzően az a betegség, amiből egyedül nagyon nehéz kijönni – a legtöbb ebben szenvedő legalább pszichológus segítségére szorul, de gyakori az is, hogy gyógyszeres kezeléssel lehet csak enyhíteni a tüneteket, és visszaállítani az agy megfelelő kémiai egyensúlyát. A mostani piacon lévő antidepresszánsokkal a legnagyobb baj viszont az, hogy hosszú időbe telik, mire kifejtik a hatásukat, gyakran több hónap is eltelhet, mire a beteg változást érez az állapotán.

Most viszont az Egyesült Államokban egy új gyógyszert fogadtak el a depresszió kezelésére, ami háromszor erősebb, mint a ketamin, amit eddig is használtak – így sokkal kisebb adag elég belőle, és hamarabb hat is, mint a többi antidepresszáns. A különlegesség az benne, hogy nem tablettában érkezik, hanem orrspray formájában.

A hatóanyagok nem az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, hanem az orrnyálkahártyában.

A Spravato nevű gyógyszer nem az agy szerotoninszintjét szabályozza (ez egy olyan neurotranszmitter, ami boldogságérzetet okozhat), hanem a glutamátszintre van hatással, ezáltal akár azonnali eredménnyel járhat. Érdekes, hogy a ketamin rokonaként említett kémiai anyag az 1990-es évek elején drogként is megjelent a piacon, Special K néven futott – testen kívüli élményeket éltek át azok, akik nagyobb mennyiséget fogyasztottak belőle. A drog azóta eltűnt a piacról, az ellenőrzött mennyiség belőle pedig most a depresszió kezelésére használható.

Külön pozitívum, hogy az orrspray nemcsak az enyhébb, hanem a komoly depresszió kezelésében is hatásos lehet.

Egyelőre viszont csak ellenőrzött körülmények között, az első két órában orvosi megfigyelés alatt fogják alkalmazni a szert, mert potenciálisan addiktív is lehet, és mivel nagyon erős, veszélyeket rejthet magában. Újabb kikötés, hogy csak azok használhatják majd, akik már legalább két másik antidepresszánst kipróbáltak, és egyik sem volt hatásos náluk – így az orrspray eleinte biztos csak akkor lesz használható, ha a betegek már a hagyományos gyógyszereken végigmentek.

Kép forrása: evgenyataman/Depositphotos.com

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!