Az önképed jobban befolyásolja, kit választasz magad mellé, mint hinnéd

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Amíg minden titkos zegzugát meg nem fejtik a kutatók a szerelemnek, addig bizony folyamatosan készülni fognak a felmérések az érzelmi világunkkal kapcsolatosan. Most egy olyan kutatásra bukkantam, ami rávilágított arra, hogy önképünk milyen sokat nyom a latban, ha párválasztásról van szó. Meglepő lehet, de úgy tűnik, az alapján döntünk valaki mellett, hogy mit gondolunk saját magunkról…

Susan Sprecher vezetésével a szakértők arra keresték a választ, hogy a partnerrel szemben miként változnak az elvárásaink az idő múlásával. Csökkennek, vagy éppen nőnek az igények? Milyen tulajdonságok válnak fontossá? A benső értékek, vagy éppen a külcsín az, ami igazán számít? Természetesen minden ilyen kutatás elemzése során rá kell döbbennünk arra, hogy nem vagyunk egyformák, mindig akadnak kivételek, ugyanakkor van egy többség, akik valamerre elmozdítják a mérleg nyelvét. Ennél a felmérésnél is érdekesen alakultak a számok, és szerintem sokan – hozzám hasonlóan – nem pont erre az eredményre számítottak.

Idővel egyre jobban lebecsüljük magunkat

Először is kiderült, hogy a 18 és 40 év közötti megkérdezettek az idő előrehaladtával egyre lejjebb adták az igényeiket.

Ez meglehetősen kétélű dolog. Érthető, mert ha semmilyen pozitív változásról nem tudunk beszámolni, akkor könnyen elhatalmasodik rajtunk a pánik. Előtérbe kerül a „most vagy soha” énünk, és sokszor ennek köszönhetjük a meggondolatlan lépéseket, amik akár olyan súlyos volumenű dolgokat is tartogathatnak, mint amilyen a családalapítás.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv