Bebizonyították, hogy a nők és a férfiak másképp emlékeznek a fájdalomra

Szirák Viki
Írta: ,
Bebizonyították, hogy a nők és a férfiak másképp emlékeznek a fájdalomra

Kép forrása: pexels.com

Szakértők szerint a férfiak és a nők egészen másképp emlékeznek a fájdalomra, és talán ez lehet az oka annak is, hogy a pasikat jobban ledönti a lábukról egy kisebb megfázás is. De pontosan mi áll ennek hátterében? Szakértők most egy kutatás során kerültek közelebb a válaszhoz!

Mindannyian ismerjük a híres „férfináthát”: míg te lázasan is elintézed a napi tennivalókat, leszaladsz a boltba, és szinte egyszer sem panaszkodsz, addig a pasid egy torokfájást is halálos betegségnek él meg. Sokkal nehezebben viseli a megfázásokat, és nem fogja vissza magát, ha látványosan kell szenvedni a szimpla orrfolyás miatt. Az ok valószínűleg a nemek közötti különbségekben keresendő, és most szakértők rájöttek, hogy bizony a férfiak és a nők másképp emlékeznek vissza a velük megtörtént fájdalmakra.

Régi fájdalmak felidézése

A torontói egyetemen végzett kutatás során fény derült arra, hogy a pasik sokkal tisztábban emlékeznek azokra az alkalmakra, amikor nagyon régen (akár évtizedekkel korábban) valamiféle fájdalmas dolgot éltek át. Például azt, hogy kisgyerekként sérülést szenvedtek csúszdázás közben, jobban fel tudták idézni, mint a nők - ők láthatóan kevésbé emlékeztek az ilyen élményekre, és nem is igazán volt rájuk hatással ez. Azonban, mivel a férfiakra ezek mélyebb benyomást tettek, ők sokkal stresszesebbé és érzékenyebbé váltak a fájdalomra, ha visszatértek például arra a helyre, ahol a sérülést elszenvedték. Ezzel szemben a nőknek ez láthatóan nem okozott stresszt, és ők hamar el tudták felejteni ezeket a fizikai fájdalmakat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!