A nők agya lassabban öregszik a férfiakénál egy új kutatás szerint

Szőke Angéla
Írta: ,

A nők és férfiak agya között sok különbség van, már több vizsgálat bizonyította, hogy a két nem elméje sok esetben másképp működik. Most viszont végre tudományos alapokra fektették azt, amit mi, nők mindig is tudtunk: hogy van némi kognitív előnyünk a férfiakkal szemben. Egy friss kutatás szerint ugyanis a nők agya átlagosan három évvel fiatalabb a férfiakénál.

Gyerekkorban az agy több „üzemanyagot” használ, glükóz – vagyis cukor – formájában, hogy növekedhessen, ám ahogy öregszünk, ebből egyre kevesebb szükséges az agy működéséhez. Emiatt a felnőttek agya kevesebb energiát használ, mint a fiataloké, 60 éves korunkra pedig már szinte csak a napi aktivitásunkra használjuk a cukrot, sokkal kevésbé az agyműködésre.

A Washingtoni Orvosi Egyetem tudósai megállapították, hogy a nők agya több glükózt termel akár fiatal, akár idős személyekről van szó.

A kutatás szerint a 205 résztvevő (20 és 82 év közötti nők és férfiak) agyi CT-jének eredményeit vetették össze egy algoritmus segítségével, amely az agy korát volt hivatott meghatározni. A tudósok „pozitron emissziós tomográfiával” vizsgálták az agyi anyagcserét, azaz az oxigén és a glükóz felhasználásának mennyiségét mérték az agy különböző területein.

A kutatócsoport azt remélte, az illető korát fogják tudni meghatározni az agyi anyagcseréjének adatai által, így egy számítógéppel – egy algoritmus segítségével – vizsgáltatták meg az adatokat. Ezután megfordították a folyamatot, és az adatok alapján tippeltették meg a géppel az illetők korát. Itt derült ki a különbség, mivel a gép a férfiak agyát átlagosan 2,4 évvel idősebbnek, a nőkét pedig 3,8 évvel fiatalabbnak saccolta.

Így került sor a megállapításra, miszerint a nők agya átlag három évvel van „jobb állapotban”, mint a férfiaké. Meglepő módon ez a különbség már a fiatal, huszonéves korosztálynál is kimutatható volt. Ez azonban a vezető kutató szerint nem feltétlenül amiatt van, mert a hölgyek agya lassabban öregszik. Szerinte olyan tényezőket figyelembe véve, mint a hormonok és a genetika, az ok inkább a pubertáskori fejlődésben keresendő.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!