Több a nemi betegség a randi appok miatt

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Több a nemi betegség a randi appok miatt

Kép forrása: unsplash

Én szerencsére megúsztam a randi appos párkeresést, de egyáltalán nincsenek előítéleteim azokkal szemben, akik így ismerkednek – akár komoly kapcsolatot, akár alkalmi kalandot keresnek. Azonban egy nem régen kiadott közleményben a WHO szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy ideje lenne kicsit visszavennünk a korlátok nélküli ismerkedésből. Az ok pedig nem mást, mint hogy felgyorsult a nemi betegségek terjedése, és ezt sokan a randi appok számlájára írják.

Rosszabb a helyzet, mint hinnénk

A nem régen kiadott jelentésben a WHO arra figyelmezteti az embereket, hogy sokkal jobban meg kellene válogatnunk a partnereinket, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a védekezésre.

Felméréseik alapján naponta több mint egy millió ember fertőződik meg valamilyen nemi úton terjedő betegséggel, és sokan közülük egyszerre nem is egy, hanem több betegséget is elkapnak.

Sajnos nem csak olyan nemi betegségek léteznek, amik jól láthatóak és észrevehetőek, számos probléma teljesen rejtett – gyakran még magában a hordozóban sem okoznak aktuálisan tüneteket. Ennek dacára, teljesen tünetmentesen is továbbadhatóak a nemi betegségek, és a késői felfedezés, kezelés szinte mindig nehezíti a tényleges gyógyulást.

Növekvő tendencia

Ugyan nem kiugróan magas az arány, amivel a nemi betegségek száma növekszik, mégis ki kell emelni, hogy sokkal ideálisabb lenne, ha felvilágosult és modern világunkban csökkenne ez a tendencia – erről azonban szó sincs. 2016-ban becslések szerint 367 millió fertőzés történt a vizsgált 15-49 éves korosztályban, és ez már 5%-kal több, mint amit 2012-ben becsültek a szakértők.

Sajnálatos tény az is, hogy ebbe a magas számba nem tartozik bele a HIV-fertőzés és a herpesz sem, csak a négy leggyakoribb betegséget vizsgálták. Tovább növeli a kapott eredményt azt is, hogy sok nemi betegséggel nem fordulnak orvoshoz az emberek, többen próbálkoznak vény nélkül kapható, vagy otthoni készítményekkel. A becslés tényleges eredményét tehát minden bizonnyal felfelé kellene kerekítenünk.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv