A múlt század legnagyobb királyi botrányai

Marcali Nóra
Írta: ,
A múlt század legnagyobb királyi botrányai

Kép forrása: Shutterstock

Harry herceg és Meghan hercegné – vagyis most már egyszerűen csak Harry és Meghan – néhány héttel ezelőtti bejelentése, mi szerint visszavonulnak a királyi teendőktől és saját életet kezdenek, nemcsak a királyi családot és közvéleményt rázta fel, hanem – ahogy a legtöbb hasonló esemény – újabb apró repedés a monarchia intézményén. De lássuk, hogy milyen botrányokkal kellett megküzdenie brit uralkodónak a 20. században?

Bár a királyi család szerepe ma már csupán formális, mégis az állandóságot jelképezik Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség életében. Soha egyetlen uralkodó sem volt ilyen sokáig a trónon, mint II. Erzsébet, aki édesapja 1952-es halála óta, vagyis csaknem 68 éve uralkodik, a hét évtized alatt pedig akadt néhány helyzet, ami komoly fejtörést okozott a monarchia PR-gépezetének.

Bár VIII. Eduárd – II. Erzsébet nagybátyja – botránya nem Erzsébet uralkodása alatt történt, jelentős szerepe van abban, hogy a királynő egyáltalán trónra került, arról nem is beszélve, hogy hiába telt el azóta több mint 80 év, még mindig példátlannak számít a királyi család 20. századi történetében.

VIII. Eduárd 1936-ban, apja, V. György halálakor került a trónra, azonban még az év vége előtt le is mondott a koronáról, öccse, VI. György, vagyis II. Erzsébet édesapja javára.

A lemondás oka nem más volt, mint hogy Eduárd beleszeretett egy elvált, amerikai nőbe, Wallis Simpsonba, akiből soha nem lehetett volna királynő, akkoriban ugyanis az uralkodó, aki egyben az anglikán egyház feje, nem házasodhatott elvált személlyel – ezt a törvényt 2002-ben megváltoztatták.

VIII. Eduárd tehát lemondott, a szerelmet választotta és bár döntése akár romantikus történetként is felfogható – hiszen életük végéig együtt éltek választottjával –, árnyalja a képet, hogy egyes források szerint VIII. Eduárd megbánta döntését és szerette volna valamilyen módon visszaszerezni a trónt, olyannyira, hogy állítólag még Hitlerrel is lepaktált.

Margit brit királyi hercegnő, Erzsébet húga sajnos már nem él, fiatalkorában azonban jócskán adott témát a bulvárlapoknak. A leendő uralkodó húgaként gyerekkorában jóval elnézőbben bántak vele, kevesebb időt fordítottak oktatására, sőt a király egyszer úgy fogalmazott, hogy míg „Erzsébet a büszkesége, Margit az öröme”.

Ez a szemlélet Margit fiatalkorában is megmaradt, így míg nővére a trón várományosaként és fiatal uralkodóként számtalan kötelességet vett a nyakába, Margit élvezte az életet és kihasználta a királyi élettel járó előnyöket. 1953-ban komoly fejtörést okozott éppen csak trónra kerülő nővérének, ugyanis beleszeretett anyja háztartásának vezetőjébe, Peter Towsend századosba, aki nem elég, hogy 16 évvel idősebb volt a hercegnőnél, elvált és két gyerek édesapja.

Towsend házassági ajánlatot tett Margitnak, aki boldogan elfogadta, azonban a királyi kötelességek közbeszóltak. A brit kormány elutasította a házasságot – ebből is látszik, hogy bizony a királyi család élete sem fenékig tejfel –, Erzsébet keze pedig meg volt kötve.

Margit ultimátumot kapott: ha Towsendet választja, le kell mondania címéről és előjogairól. Bár a közvélemény akkoriban drukkolt a hercegnőnek, Margit végül nagybátyjával ellentétben a szerelem helyett a koronát választotta. Hátralévő életét elnézve, talán nem a legjobb döntést hozta meg, ugyanis házassága válással végződött, ő pedig ágról ágra szállva, önpusztító életmódot folytatva, kereste a boldogságot.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!