Válaszolt az anyatermészet? Műanyagfaló baktériumot fedeztek fel

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Válaszolt az anyatermészet? Műanyagfaló baktériumot fedeztek fel

Kép forrása: Anna_Om/depositphotos.com

Bár sokan csak legyintenek a környezetvédelmi kérdésekre, azon belül is a műanyagra, de lassan eljön az idő, amikor tényleg nem fogjuk tudni a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Az elmúlt hetekben ismét felkapta az internet a műanyagfaló baktérium, az Ideonella sakaiensis 201-F6 felfedezését. Ez a csodálatos felfedezés azonban nem új, már 2016-ban rájöttek japán kutatók, hogy létezik egy olyan baktérium, amelyik képes lebontani még a legnehezebben bomló, PET műanyagot is. Korai azonban az öröm, legalábbis nem dőlhetünk nyugodtan hátra azzal, hogy elfelejthetjük a szelektív hulladékgyűjtést és a tudatos vásárlást, ennél sajnos árnyaltabb a helyzet.

Óriási találmány, vagy a vég kezdete?

Amit tudni kell a műanyagról, hogy nagyon lassan bomlik le, 500-1000 évre van szüksége, és mivel egy viszonylag új emberi termékről van szó, egyelőre nem tudjuk, mennyire katasztrofális eredménnyel számolhatunk az elkövetkezendőkben. Nem ad lelkesedésre okot, hogy a műanyagnak csak kb. 14%-át tudjuk újrahasznosítani, miközben évente 342 000 000 tonna (!) műanyagot gyártunk világszinten. A maradékkal próbálunk valamit kezdeni, és úgy tűnik, az anyatermészet is azon ügyködik, hogy valami végre történjen a nagymértékű szennyezéssel. Ez utóbbi sajnos egyértelműen adott, hiszen a szemcsék már nem „csak” a környezetünket szennyezik, hanem bekerültek a táplálékláncba.

Onnantól kezdve, hogy a vízben felfedezték őket, várható volt, hogy záros időn belül az állatokban is megjelennek, és bizony már emberi székletmintában is találtak műanyagot.

A PETáz felfedezése

Az Ideonella sakaiensist egy műanyag-újrahasznosító telepen találták a kutatók, akik célzottan kerestek egy olyan baktériumot, amelyik részt vesz a műanyag lebontásában. Sikerrel is jártak! Ez egy hihetetlen pozitívum a Földön lakó összes élőlény számára, de azért egyelőre akadnak bökkenők, amiket meg kell oldani. Először is a baktérium és az általa termelt enzim (amit PETáznak neveztek el, és ami nélkül a baktérium nem tudná lebontani a műanyagot) nem túl gyors, már ha egyáltalán támaszthatunk elé elvárásokat.

Azonban már most is gyorsabb, mint felfedezésekor. Ennek oka az, hogy a kutatók a vizsgálata közben sikeresen módosítottak rajta, és ezzel növelni tudták a hatékonyságát. Sikerült azt is felfedezni, hogy 30 fokos hőmérsékleten a legaktívabb, így aztán nem lesz nehéz ideális körülményeket biztosítani számára.

Egyelőre azonban a PETáz nem olyan gyors, hogy érdemben be lehessen vetni, ugyanis a PET műanyag annyira stabil és zárt molekulaláncú, hogy a PETáz sem feltétlenül boldogul vele.

Úgy tűnik tehát, hogy valami elindult, de még sok kutatás szükségeltetik ahhoz, hogy ténylegesen hátradőlhessünk a műanyagkérdést illetően.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?