Mostantól új korszak jön a lakáspiacon - Változást hozott a koronavírus-járvány

bien.hu
Írta: ,
Mostantól új korszak jön a lakáspiacon - Változást hozott a koronavírus-járvány

Kép forrása: Jonas Denil/unsplash.com

A lakáspiacon is érzékelhető szinte azonnali változást hozott a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzet elrendelése, de az élet nem állt meg.

  • A trendeket nézve a kereslet csökkenést mutat, de a kínálatban nincs érdemleges visszaesés, sőt. A magánszemélyek március 2-13. között 3,7 százalékkal több eladó lakáshirdetést adtak fel, mint az azt megelőző időszakban.
  • A kevesebb vevőnek és az elmúlt pár hétben növekvő eladási kedv miatt megjelenő friss kínálatnak köszönhetően a lakáspiac új, átmeneti korszakának nyertesei azok a vevők lehetnek, akik a piacon maradnak.
  • Általános és jelentősebb áresésnek egyelőre nincsenek jelei, de az alkalmi vételekből egyre több lehet a következő 2-3 hónapban.
  • Már most valószínűsíthető, hogy az idegenforgalom visszaesése miatt a befektetési céllal vásárolt lakásokat hosszú távú bérbeadással tudják hasznosítani a tulajdonosok. Az elmúlt két hétben a magánszemélyek és közvetítők több mint 4 százalékkal több lakást hirdettek meg kiadásra mint az azt megelőző két hétben, ez pedig hatással lehet a bérleti díjakra.
  • A lakáspiaci forgalom visszaesése átmenetinek tűnik, és a veszélyhelyzet megszűnése után mind az adásvételek számai mind pedig az árak gyorsan visszapattanhatnak.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a koronavírus-járvány a globális és a magyar gazdaságra milyen hatást gyakorol, de a hazai lakáspiac helyzetét már most befolyásolta.

Christian Burri/unsplash.com

Azonnali reakció

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“A járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba. A lakáspiacon állt meg az élet, de alapvető változásokat hozott az új helyzet. A személyes tapasztalatszerzés helyett még inkább felértékelődik a valós és részletes információkat tartalmazó online hirdetések szerepe. A vevők ugyanis egyre tudatosabban, az elérhető információk és képek alapos áttekintése után választanak majd ki egy-egy lakást, amely valóban érdekli őket.”

Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet a következő időszakban, mivel a segítségükkel már csak valódi eladási vagy vételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek.

“A gyakorlatban arra számítunk, hogy sok tulajdonos és vevőjelölt nem feltétlenül akar minden lehetséges partnerrel közvetlenül tárgyalni, hanem az eddiginél nagyobb arányban bízhatnak meg közvetítőket, és a segítségükkel az eddiginél több üzlet jöhet létre.”

- tette hozzá a szakember.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!