Óriási mítosz dőlt meg a női szívinfarktusról

Nagy Niki
Írta: ,

Éveken keresztül úgy gondolták a szakemberek, hogy a nők azért halnak meg a férfiaknál gyakrabban szívroham következtében, mert más tüneteket produkálnak, ezért nem jutnak elég hamar megfelelő kezeléshez. Egy friss kutatás azonban most megcáfolta ezt az elméletet: kiderült, hogy semmi különbség nincs a két nem szívinfarktusos tünetei között, így a megoldást máshol kell keresni.

2018-ban megjelent egy tanulmány a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban arról, hogy az Egyesült Államokban sokkal több nő hal meg szívinfarktusban, mint férfi. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy a nőknek más tüneteket produkál a szívinfarktus, amiket nehezebb észrevenni, ezért vannak nagyobb veszélyben.

Most azonban egy friss kutatás, amely szintén a Journal of the American Heart Association folyóiratban jelent meg, ezt az egész elméletet megcáfolja.

Az Edinburghi Egyetem kutatása bebizonyította: a nőknek és a férfiaknak ugyanolyan tüneteik vannak, csak nem mindegy, hogy mikor fordulnak velük orvoshoz.

Ami a módszereket illeti, a friss kutatás nem az orvosok által megállapított szívinfarktusokat vizsgálta, hanem szívinfarktus-gyanús emberek vérmintáit, amiből sokkal egyszerűbben kimutatható, ha valakinek ilyen problémája volt. A megállapított szívinfarktusokhoz ugyanis már az kell, hogy az illető tényleg annyira rosszul legyen, hogy sürgősségi ellátásban részesüljön. A vérmintákat egyébként független nővérek elemezték, akik semmit sem tudtak a diagnózisokról. Így lett végül a kutatás teljesen független és objektív.

Mivel a kutatókat így nem befolyásolták a leírt tünetek, később megállapíthatták, hogy a szívinfarktuson átesett betegek mind ugyanolyan tüneteket produkáltak (mellkasfájdalom és a bal kar fájdalma, zsibbadása), mindegy, hogy férfiak vagy nők voltak-e. 

Ennél még érdekesebb egy szintén tavalyi kutatás, ami a Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) tudományos folyóiratban jelent meg, és ami arról számol be, hogy a nők nagyobb eséllyel halnak bele a szívrohamba akkor, ha férfi orvos kezeli őket.

A női orvosok kezei alatt alapvetően kevesebb szívinfarktusos beteg hunyt el, mindegy, hogy férfi volt-e, vagy nő.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az orvosi tréning alatt akaratlanul is szexizmust nevelnek a férfi rezidensekbe - ezt az is bizonyította, hogy a női kollégákkal együtt dolgozó férfi orvosok statisztikái szignifikánsan javulni kezdtek.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?