Mikor lesz indokolt maszkot hordani a koronavírus ellen?

Szirák Viki
Írta: ,

Jelenleg az egész világ figyelme a Kínából kiindult koronavírus felé irányul, a számokat elnézve pedig egyre többen aggódnak a betegség terjedése és ereje miatt. Az interneten terjedő rémhírek sokszor felesleges pánikot keltenek, sok adat egyáltalán nem megerősített, így ahelyett, hogy aggódni kezdenél, inkább érdemes utánajárnod, egy esetleges magyar fertőzés során mit tehetsz, hogy megóvd saját, és családod egészségét.

Az egyik leginkább magától értetődő megoldásnak a szájmaszkok beszerzése tűnhet, amit jól alátámaszt a tény, hogy világszerte hiánycikk lett belőle alig pár hét alatt. Már Magyarországon is besétálhatsz úgy gyógyszertárba, hogy azt a feliratot látod: "szájmaszk most nem kapható", mert az emberek a koronavírussal kapcsolatos hírek láttán többet is felvásároltak. Hazánkban azonban egyelőre még nincs ok a pánikra, ugyanis a vírus nálunk még nem jelent meg.

Sőt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is szigorúan veszik a vizsgálatokat, és ha valaki lázasan érkezik az országba, azt alapos ellenőrzésnek vetik alá, hogy biztosan kiszűrjék a fertőzötteket. Egyelőre csak alig néhány alkalom volt, amikor valakinél gyanú merült fel, de azok is mind (szerencsére) másfajta betegségnek bizonyultak. 

Tünetek és fertőzés

Először is érdemes átvennünk, mik a koronavírus tünetei. Ez a fertőzés nagyban hasonlít az influenzára, hiszen lázzal, fáradékonysággal és száraz köhögéssel kezdődik, amihez aztán légzési nehézségek és akár komoly tüdőgyulladás is társulhat a későbbiekben. Szakértők úgy vélik, leginkább az idős emberekre és a gyenge immunrendszerrel küzdőkre van komolyabb hatással a koronavírus, de a cukorbetegséggel, rákkal, krónikus betegségekkel küzdők is kiszolgáltatott helyzetben vannak. A statisztikák szerint az esetek jelentős részében a tünetek enyhébbek vagy közepesen erősek voltak, a halálos esetek leginkább azok körében történtek, akik már korábban is valamilyen betegséggel küzdöttek, és a nagyobb rizikójú faktorba tartoztak.

Maga a vírus hasonlóképp terjed, mint az influenza: tüsszentéssel, köhögéssel, érintkezéssel egyaránt elkapható, ezért a mostani időszakban különösen érdemes megtartani a több méteres távolságot attól, aki például a munkahelyeden betegnek érzi magát.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Kell a szájmaszk?

A vírus terjedésének menetét elnézve érthető a kérdés, ami egyre több emberben felmerül: a szájmaszkokkal vajon megelőzhetjük a megbetegedést? Szakértők úgy vélik, önmagában az még kevés, hogy viseled magadon a szabadban, hiszen ahhoz, hogy tényleg hatékony legyen, megfelelően kell hordani, gyakran cserélni, és még így is rengeteg más tényezőre kell odafigyelned.

A helyes higiéniára, a gyakori kézmosásra, és arra, hogy sose érj a szádhoz, szemedhez, ha buszon hozzányúlsz a kapaszkodóhoz vagy megfogod a munkahelyeden a kilincset, mert így is elkaphatod a betegséget (nem csak a koronavírust, de lényegében bármi mást is). 

Európában már megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha a koronavírussal fertőzött emberek száma még inkább növekedésnek indulna. Jelenleg összesen Európa szerte durván 200 embert diagnosztizáltak a betegséggel, a legtöbben Olaszországban, Németországban és Franciaországban vannak. Ebből kifolyólag egyelőre nincs értelme felesleges pánikot kelteni: a legjobb, ha nyugodt maradsz, extra figyelmet fordítasz a higiéniára, a vitaminokra, és beszerzel néhány szájmaszkot a későbbiekre. De egyelőre még nem szükséges hordanod - és reméljük, hogy ez így is marad!

focusandblur/depositphotos.com

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba