Messiás, Ikea, Nutella, Lucifer: 10 keresztnév, amit nem véletlenül nem engedélyeztek

Szőke Angéla
Írta: ,

Gyermekáldáskor nevet adni a babának izgalmas és egyben nehéz dolog, hiszen sosem fogunk tudni mindenkinek a kedvére tenni. Tovább vigye-e a gyerek a szülő vagy nagyszülő keresztnevét, gyakori, vagy ritka nevet adjunk neki, ne essen közel a névnapja a szülinapjához, megannyi elvárásnak meg kell felelni. Míg Amerikában a névadást lazán kezeli az állam, addig Európa legtöbb országában azért beleszól, nehogy túl „vad” nevek szülessenek.

Amennyiben nálunk valaki „olyan utónevet szeretne bejegyeztetni, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női és férfi utónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságán kell kérvényeznie. Az államtitkárság továbbítja a kérvényt az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, ahol a nyelvész (névkutató, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló Utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett névről.” 

Ez elég szigorúnak tűnik, de mikor évente megjelenik a hazai lista az újonnan engedélyezett fiú- és lánynevekről, mindig napokig kering a közösségi médiában, mert az emberek többsége szórakoztatónak - vagy éppen elborzasztónak – találja az új keresztnevek többségét. Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogyha a jóváhagyott utónevek ilyen derültséget és felháborodást keltenek, milyenek lehetnek azok, amiket visszadob a hivatal? Nos, az alábbi nemzetközi lista olyan neveket tartalmaz, amik kiverték a biztosítékot az engedélyező bizottságnál. 

belchonock/depositphotos.com

Lucifer

2017-ben – a névadást egyébként elég lazán kezelő -  Németországban kellett közbeavatkoznia a hivatalnak, mikor egy pár Lucifernek akarta keresztelni újszülött gyermekét. Zárt ajtók között sikerült meggyőzi a szülőket arról, hogy ezzel a névvel a gyermek állandó megaláztatásnak és gúnynak lenne kivéve, ezért végül Lucian lett a kisfiú. Amerikában viszont 26 férfi él ezzel az utónévvel. 

Nutella

Egy francia pár nevezte el így a kislányát, de mikor nem jelentek meg ezügyben a hivatalban, a bíróság nélkülük döntött úgy, hogy a gyermek neve ezentúl Ella lesz. Az indoklás az volt, hogy a mogyoróvajról való elnevezés a gyermek érdekei ellen való. 

Ikea

Mindenki imádja az Ikeát, a svédek annyira, hogy annyian próbálták így elnevezni csemetéjüket, hogy törvényt hoztak arra, hogy ezt megakadályozzák. Amerikában viszont 72 nő és 9 férfi él ezzel a névvel, de akad „Malm” és „Tarva” nevű személy is, nekik őszinte részvétünk, hiszen komódokról lettek elnevezve. 

Messiás

Új-Zélandon két pár is Messiásnak akarta nevezni gyerekét és ez a név még Amerikában is kiverte a biztosítékot, ugyanis Tennessee-ben egy bíró kötelezte a szülőket, hogy fiú nevét erről Martinra változtassák, mondván „csak urunkat, Jézus Krisztust lehet Messiásnak hívni.” A szülők perre mentek, nyertek és a bírót kirúgták. Amerikában viszont csak 2018-ban majdnem kétezer kisfiú neve lett Messiás és – meglepő módon – 22 kislányé is. 

Wadym/depositphotos.com

Robotzsaru

Egy mexikói pár akkora sci-fi rajongó, hogy gyermeküket Robotzsarunak, vagyis angolul „Robocopnak” szerették volna keresztelni. Az elutasítás oka az volt, hogy az ezzel járó csúfolás negatívan befolyásolta volna a gyermek fejlődését. 

Facebook

Szintén Mexikóban merült fel keresztnévként a Facebook és vissza is dobták, de nem ez volt az egyetlen online kapcsolattartással összefüggő utónév-ötlet az országban: a Twitter, Yahoo és Email névötletek is hasonló sorsra jutottak. Egyiptomban azonban egy apa sikerrel nevezte el Facebooknak kislányát annak tiszteletére, hogy a közösségi média oldal mekkora szerepet játszott az ország forradalmában. 

Cián

Egy wales-i édesanya tartotta volna jó ötletnek elnevezni lányát egy méregről, de szerencsére a hatóságok közbeléptek.

Anál

Mikor már azt hinnénk, ez előbbieknél őrültebb neveket nem találunk, újra felkerül a listára Új-Zéland – úgy látszik, Mexikó mellett itt élnek a legőrültebb szülők – és előáll azzal, hogy Anál. Érdemes megjegyezni, hogy az ottani tiltott nevek között az Ánusz is szerepel…

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

Nem, nem könyököltem véletlenül a billentyűzetre, egy svéd művész-házaspár akarta gyermekét Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116-ként anyakönyveztetni, amit „Albin”-nak ejtettek volna. Szerencsére a hatóságok nem engedték nekik. 

Oszama Bin Láden

Egy Németországban élő török pár döntött úgy, hogy fiúk neve csakis Oszama Bin Láden lehet. Hogy miért akarja valaki egy tömeggyilkos terroristáról elnevezni gyermekét, az rejtély, de sajnos nincsenek egyedül, mert Adolf Hitler-re is volt már kereslet, mint utónév. 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv