Napszaktól függ, hogy mennyire érzel fájdalmat

Nagy Niki
Írta: ,
Napszaktól függ, hogy mennyire érzel fájdalmat

Kép forrása: undrey/Depositphotos.com

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fájdalom ki-bekapcsol, egyszer csak van, aztán elmúlik, pedig ennél sokkal komplexebb dologról van szó. Azt tudtad például, hogy különböző napszakokban különböző erősséggel érzed a fájdalmat?

A fájdalomérzet sokkal összetettebb annál, minthogy valaki érez vagy nem érez fájdalmat, kikapcsol vagy bekapcsol a fájdalomérzékelése – írja a Healthline. Az olyan epizodikus fájdalmaknál, mint a fejfájás például, rengetegen nem is figyelnek arra, hogy sokszor egy adott napszakban jobban érzik a fájdalmat, mint máskor – nem véletlen viszont az sem, ha, tegyük fel, edzés után jobban sajognak az izmaid reggel, mintha este mennél mozogni.

Ez azért van így, mert a fájdalomérzékelést is befolyásolja az úgynevezett cirkadián ritmusunk, vagyis a test természetes, nagyjából 24 órát felölelő ritmusa.

A szervezetnek van saját ritmusa, de ugyanígy a sejteknek is, a fájdalmat érzékelő idegsejtekkel együtt.

Ezek pedig vagy szinkronban vannak a szervezet egészével, vagy nem.

Reggel erősebb a fájdalom azok számára, akik gyulladásos betegségekkel élnek, ilyen a migrén, a reuma vagy a fogfájás. Azok viszont, akiknél neuropátiás a fájdalmat kiváltó állapot lép fel (ilyen lehet például néhány ráktípus vagy a neuropátiás diabétesz), este érzik magukat sokkal rosszabbul. 

Ez egyébként nemcsak apró változásokat jelenthet – van, amikor egy krónikus betegséggel élő ember alig érzi a fájdalmat, és van, amikor képtelen a mindennapi feladatait ellátni miatta. Ez egy napon belül is intenzíven változhat.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra