Meddig kell még karanténban lennünk? Hosszú távban kell gondolkodnunk

Szőke Angéla
Írta: ,

A járvány – a szakemberek szerint – a múlt héten tetőzött, így mindenkiben felmerül a kérdés, hogy meddig kell még gyakorolnunk a távolságtartást. Már két hónapja vannak szobafogságra ítélve az emberek az egész világon és ugyan az első pár hét még egyeseknek kifejezetten pihentető lehetett, mostanra már kijelenthetjük, hogy mindenkinek elege van belőle.

Sokan már látják a fényt az alagút végén, mert vidéken már oldottak a rendelkezéseket és több esemény és koncert dátumát meghirdették szeptemberi időpontra. Az olimpiának is új kitűzött dátuma van, a tervek szerint 2021 július 23-án kezdődik majd Tokióban és ezek a fejlemények bizakodásra adnak okot, a gond csak az, hogy valójában senki nem tudja és nem is tudhatja pontosan, hogy a világjárvány mikor ér véget. 

A vezető kutatók őszre nem koncerteket és eseményeket prognosztizálnak, hanem a járvány második hullámát, de még a világ legjobb koponyái is csak óvatos becslésekre hagyatkoznak a helyzet alakulását illetően.

Michigan állam május 15-én, San Francisco előreláthatólag 31-én oldja majd fel a házi karantént, Magyarországon augusztus 15-ig semmilyen koncertterem vagy zárt szórakozóhely nem nyithat meg. 

A dátumok, amikkel a politikusok dobálóznak, sajnos nem hivatalos célszalagok, amiket ha elérünk, már minden rendben lesz. A vírus ellen egyelőre csak megkérdőjelezhető hatékonyságú kezeléseink vannak és még messze vagyunk a vakcina előállításától is. Mivel az egészségügyi intézmények túlterheltek, egyetlen dolgot tehetünk, hogy „laposítsuk a görbét”: begubózunk és elbújunk egymás elől, de ez sem tartható állapot már. 

A kormányok világszerte lazítanak a kijárási tilalmat érintő szabályokon. Egyrészt újra kell indulnia a gazdaságnak, másrészt az emberek sem élhetnek sokáig lakásaik börtönében.

Az előrejelzések szerint országonként a járvány tetőzése után csak minimum egy hónappal lenne ajánlatos feloldani a karantént. Több olyan ország van, ahol lazítottak a szabályokon, ami újra felgyorsította a vírus terjedését, például Kínában is ez történt. Ha a tetőzés után nem is térhet vissza egyik napról a másikra az élet a normális kerékvágásban, azért van remény. Bizonyos rendelkezéseken ugyanis heteken belül változtathatnak a kormányok, mert minimális kockázatot hordoznak, a lakosság életét viszont nagyban megkönnyítik vagy élvezhetővé teszik. 

Ilyen például a kirándulás, piknikezés vagy természetben való séta tiltása, ugyanis ha az egy háztartásban élő családtagok együtt elmennek kocsival egy olyan helyre, ahol nagy valószínűséggel sokméteres körzetben nem találkoznak senkivel, akkor a fertőzés terjedése egészen minimális.

dadooda/depositphotos.com

A kormányok elsősorban azt szeretnék megakadályozni a szigorú rendelkezésekkel, hogy az emberek ne tömörüljenek tömegrendezvényekbe, illetve ne tartózkodjanak sokan egy helyen. Ez érthető törekvés, azonban pár egyszerű szabály betartásával elkerülhető a veszély.

Franciaországban 100 kilométerben maximálnák az utazást, ennél messzebb senki nem hagyhatná el az otthonát, de ha belegondolunk, azért ez már elég nagy mozgástér, főleg az otthonunk szűkös cellája után. Az is felmerült, hogy a páros és páratlan házszámok alapján korlátozzák a lakosság mozgását meghatározott időintervallumokon belül.

Az már bebizonyosodott, hogy a zsúfolt szórakozóhelyek a fertőzés melegágyai lehetnek, gondoljunk csak az osztrák síparadicsom kocsmáira. Vilniusban, Litvánia fővárosában viszont átalakítják a nagyobb köztereket szabadtéri kávézókká és éttermekké. Mindezt természetesen az egészségügyi előírások maximális betartásával, és már most több mint 160 cég folyamodott engedélyért.

A vírus elleni győzelemhez még nincsenek meg a pontos eszközeink. A tudomány segít legyőzni, de egyedül neki sem fog menni: továbbra is szükség lesz a lakosság fegyelmére is, és tovább fog tartani, mint szeretnénk, de ki kell tartanunk.

Sajnos hiába mondják a világ több országában azt a politikusok, amit hallani szeretnénk, még nem karikázhatunk be egy konkrét időpontot a naptárban, ami a járvány végét jelenti.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba