Leukémiát is okozhat, ha nem találkozik a gyerek baktériumokkal

Nagy Niki
Írta: ,

Egy friss kutatás elég ijesztő eredményeket publikált: kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akik nem találkoznak elegendő baktériummal, nagyobb lehet az esélyük a gyerekkori leukémia kialakulására. Ez megint alátámasztja azt, hogy nem szabad a gyerekeket túl steril környezetben felnevelni – közhelynek hangozhat, de mindenki játszott koszban és sárban gyerekkorában, ez pedig csak az immunrendszere megfelelő fejlődését okozta.

Biztosan mindenki találkozott már olyan felnőttel, aki a gyerekét védő-óvó anyukának fennhangon mondja, hogy amikor ő kicsi volt, koszt evett, gilisztát nyalogatott, virágot reggelizett, és mégis megérte a felnőttkort – most egy friss tanulmány szerint könnyen lehet, hogy az ilyen idegesítő személyiségtípusoknak van igazuk, legalább is egy nagyon gyakori gyerekkori ráktípus esetében előfordulhat.

A Nature Reviews Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túlzottan baktériumoktól és más kórokozóktól steril környezet az úgynevezett akut limfoblasztikus leukémia megjelenését idézi elő (persze nem minden esetben, de nagyobb eséllyel). Ez a leggyakoribb gyerekeknél előforduló rákféle. A tanulmány szerint a folyamat két lépésben megy végbe, az első genetikai lépcső pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a második kialakuljon – ezért nincs minden steril baba veszélyben.

Ez az első lépcső ugyanis egy adott genetikai mutáció, ami hajlamossá teszi a gyereket az akut limfoblasztikus leukémia kialakulására: ha nincs meg ez a mutáció, akkor mindegy, milyen a környezet, ez a ráktípus nem tud kialakulni.

Azoknál a gyerekeknél azonban, akik ezt a genetikai mutációt megöröklik, eljöhet a második fázis, ami viszont végzetes lehet, ha a szülő nem figyel eléggé.

A kutatás azt mutatta ki, hogy azok a gyerekek, akik egyéves korukig bezárólag nagyon steril környezetben éltek, és nem nagyon érintkeztek más, kevésbé steril gyerekekkel, az első év után pedig kicsit „kalandosabb”, koszosabb életet éltek, nagyobb eséllyel kaptak akut limfoblasztikus leukémiát, mint azok a társaik, akik már az első évben találkoztak olyan baktériumokkal és más kórokozókkal, amelyek megtornáztatták az immunrendszerüket.

Mel Greaves, a tanulmány szerzője, a Rákkutató Intézet professzora több évtizedes, egészen pontosan harminc éves munkáját gyűrte össze ebbe az egy kutatásba, hogy biztosan kijelenthesse: azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá, megnövelheti a rák kockázatát az, ha a gyerek túl steril környezetben van tartva élete első néhány hónapjában, hiszen az immunrendszere nem erősödik meg eléggé.

A kutatás azt is bizonyítja, hogy a rákot nemcsak a genetika, de a környezeti viszonyok és az életkor alatt összeszedett betegségek és fertőzések is kialakíthatják, ezt az összefüggést pedig a továbbiakban érdemes tovább kutatni majd.

Az akut limofblasztikus leukémia tényleg az egyik leggyakoribb gyerekkori ráktípus, 4 év alatt alakul ki a leggyakrabban, de idősebb gyerekeknél és felnőtteknél is szokták diagnosztizálni. 2016-ban 53000 beteget regisztráltak világszerte. A gyerekek egy százaléka születik azzal a génnel, ami hajlamossá teszi őket erre a ráktípusra.

A kutatók persze nem arra biztatják az anyákat, hogy tartsák koszosan a gyereküket, a megfelelő higiénia nagyon fontos. Ennek ellenére túlzásokba sem kell esni, főleg nem a gyerek születése után, hiszen nagyon fontos, hogy az immunrendszer megfelelően, időben ki tudjon fejlődni, ehhez pedig az kell, hogy a gyerek találkozzon baktériumokkal és vírusokkal is bőven.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv