A világ legveszélyeztetettebb nyelvei – A magyar is köztük van?

Zabolai Margit
Írta: ,
A világ legveszélyeztetettebb nyelvei – A magyar is köztük van?

Kép forrása: wikipedia.org

Bár szinte divattá vált aggódni miatta, a magyar nyelv létezése valójában koránt sincs veszélyben: változása, az idegen szavak átvétele az élő nyelvek teljesen természetes viselkedése, és lényegében a megmaradását segíti elő. Több millió beszélőjével és saját nemzetállamával a magyar nyelvnek valójában elég jó esélyei vannak a „túlélésre”, pedig a jelenleg ismert körülbelül 7 000 nyelv közel fele az UNESCO becslései szerint már a század végére kihalhat. Az alábbiak sajnos szinte bizonyosan erre a sorsra jutnak.

Resígaro

2016-ban gyilkolták meg Rosa Andrade Ocagane-t, aki az amazóniai nyelv, a resígaro utolsó női beszélője volt. Ő és a testvére, Pablo – aki ma már a resígaro utolsó anyanyelvi beszélője – resígaró anyától és ocaina apától születtek, és édesanyjuk iránti tiszteletből beszélték a kihalóban lévő, és velük valószínűleg végleg eltűnő nyelvet. Ugyanakkor az ocaina nyelv utolsó 40 beszélői között is ott voltak, Rosa halálával ez a dél-amerikai nyelv is közelebb került a kihaláshoz.

Csulim

A Baraba-alföld keleti részén, a Kis-Csani-tóba ömlő Csulim partján, Oroszországban él a csulim nyelv néhány megmaradt beszélője – a 2010-es orosz népszámlálás alapján mindössze 44-en maradtak, egy kis szibériai falu lakossága.

A csulim nyelv beszélői magukat és a nyelvüket ösnek nevezik, és nyelvük megmaradását nem segítette elő az sem, hogy 1959-től kezdve az orosz állam nem ismerte el őket etnikai kisebbségként, ezt a jogukat csak 1999-ben szerezték vissza.

Sajnos azonban a jelenlegi orosz nyelvpolitika nem igazán kedvez az ország területén élő számos kisebbség nyelvének – köztük a magyarral legközelebbi rokonságban álló hanti és manysi nyelv – fennmaradásának.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!