Hogyan lettünk mi a legkövérebb főemlős?

Nagy Niki
Írta: ,

Nem a sok chips és a lustaság tehet róla – illetve nem teljesen, mivel egy friss kutatás bebizonyította: a DNS-ünk a hibás. Nem mindegy ugyanis, hogy a zsírsejtjeinkben milyen DNS található, valószínűleg ez az oka annak, hogy még egy igazán kigyúrt, alacsony testzsírszázalékkal megáldott férfin is több a felesleg, mint egy átlagos főemlősön.

A neves Duke Egyetem kutatói szerint nemcsak a helytelen életmód és a megváltozott életkörülmények, de a genetika is hozzájárult ahhoz, hogy mi lettünk a legkövérebb főemlős. Onnan lehet tudni, hogy nem kizárólag a mi munkánk eredménye, hogy kövérebbek vagyunk a legközelebbi rokonainknál, hogy egy nagyon alacsony testzsírszázalékkal rendelkező férfi (14-31%) is sokkal több felesleggel rendelkezik, mint egy átlagos főemlős (9%).

A Genome Biology and Evolution tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a titok a testzsírban található DNS-ben keresendő.

Kiderült, hogy a 780 DNS, ami a vizsgált csimpánzokban és rhesusmajmokban is megtalálható, az emberi szervezetben feltorlódott, ez a DNS pedig segít a zsírszövetek sejttípusait megváltoztatni.

Ez azért fontos, mert a szervezetünkben kétféle zsír létezik: barna zsír és fehér zsír. A barna zsír, ha a megfelelő körülmények adottak, éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben, a fehér zsír viszont eltárolja a szükségesnél több kalóriát. Utóbbi az, ami meglátszik rajtunk, és amit feleslegnek hívunk.

Fókuszban

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!