Ebben az országban a legegészségesebbek a gyerekek – Azt is elmondjuk, miért!

Zabolai Margit
Írta: ,

A The Lancet című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a Japánban született gyermekeknek van ma a legnagyobb esélyük arra, hogy a leghosszabb és legegészségesebb életet éljék. Mivel mind ezt szeretnénk a gyerekeinknek, utánajártunk kicsit, minek is köszönhető a japán gyerekek kicsattanó egészsége.

Középpontban az étel

A hagyományos japán ételek köztudottan nagyban különböznek a nyugati fogásoktól, de nem kell feltétlenül sushin, algán és tofun élnetek ahhoz, hogy a gyermekeid hasonlóan egészségesek legyenek, mint a japán csemeték.

A szakértők szerint már az is sokat jelent, ha az ételek többsége növényi alapú, azaz sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát esztek, és gyakrabban kerül omega3-ban gazdag halhús a tányérra.

Az étel alapanyaga mellett azonban legalább ilyen fontos az ételhez való mentalitás, hozzáállás is. A japán tradíciókban nagyon fontos a közös étkezés, és attól, hogy nem édességgel vagy zsíros, nehéz, túlsózott fogásokkal tömik magukat a vacsoraasztal mellett, a szülők élvezettel fogyasztják a változatos falatokat, ez pedig a gyerekek számára is mélyen elülteti az üzenetet: az evés, az étkezés öröm, nem pedig valamilyen görcsös feladat, aminek eleget kell tenni.

Mivel a japán konyha ízekben nagyon változatos, a gyerkőcök hamar sokféle ízzel találkoznak, így az étrendjük később is változatosabb lesz. A szakértők szerint nem szabad megijedni attól, hogy új ízeket kóstoltass meg a gyerekkel, de ha árgus szemmel figyeled a reakcióit, vagy attól félsz, hogy a válogatós lurkó biztosan nem fogja díjazni a kísérletet, akkor valóban kevés esély van a sikerre. Mint a legtöbb téren, itt is az segít, ha jó példát mutatsz: egyetek ti is változatosan és örömmel, kóstolj meg te is olyan dolgokat, amiket korábban akár te sem ettél, és ha a gyerek nyitott rá, adj neki is a falatokból!

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján