Kutatók azt vizsgálták, mihez kezdenének a nők, ha több szabadidejük lenne

Szőke Angéla
Írta: ,
Kutatók azt vizsgálták, mihez kezdenének a nők, ha több szabadidejük lenne

Kép forrása: Milkos/depositphotos.com

Azt mindig is tudtuk, hogy nőnek nehezebb lenni, mint férfinak. Az én gyermekkoromban az volt a szokás, hogy anya dolgozott, bevásárolt, főzött-mosott-vasalt-takarított és ellátta a gyerekeket, az apuka pedig egy sörrel a kezében nézte a meccset a fotelból.

Ugyan ezen a téren – még ha nagyon lassan is – már haladunk a nemek közötti egyenlőség felé, a felmérések szerint még mindig a nőkre marad a házimunka oroszlánrésze. Tehát nemcsak átlagban 16,3 százalékkal keres kevesebbet egy nő az EU-ban egy férfinál, még a fizetetlen otthoni teendők is őt terhelik. Ennek következtében egy átlagos európai nőnek heti kerek öt órával kevesebb szabadideje van, mint egy férfinak.

Egy 2015-ös kutatás szerint egy férfi 43, míg egy nő mindössze 38 óra szabadidővel rendelkezik hetente.

Európa országain belül Portugáliában, Olaszországban és Írországban a legnagyobb a szakadék a nemek között ezen a téren, a legkisebb pedig Norvégiában, Franciaországban és Svédországban. A különbség egyébként az utóbbi három országban is jelentős, úgyhogy náluk is bőven van még hova fejlődni. Magyarország körülbelül a középmezőnybe tartozik.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!