Egy új kutatás szerint elég napi egy óra mozgás ahhoz, hogy egészséges öregkorod legyen

Nagy Niki
Írta: ,
Egy új kutatás szerint elég napi egy óra mozgás ahhoz, hogy egészséges öregkorod legyen

Kép forrása: Xalanx/depositphotos.com

Nagyon nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt, ha a megfelelő mennyiségű és intenzitású mozgásról van szó – újra és újra érkeznek a kutatások arról, hogy elég-e napi fél óra, káros-e a túl sok mozgás, és arról is, hogyan érdemes lavírozni a sok információ között. Egy újabb kutatás most amellett teszi le a voksát, hogy napi 1 óra mozgással megnő az esélyünk arra, hogy 90 éves korunkig éljünk – ami azért elég meggyőző eredmény.

Már régóta tudjuk, hogy a hosszú élet titka az egészséges étrend és a rendszeres mozgás, ebben semmi új információ nincs. Azt viszont egyelőre csak találgatják a szakemberek, hogy pontosan mi az az egészséges étrend, és mennyi rendszeres mozgás számít jónak – egy friss kutatás most az utóbbiban foglal állást.

Holland kutatók a Maastrichti Egyetemről azt figyelték meg, hogy egy korábbi kutatásuk alanyai vajon élnek-e még 90 éves koruk körül, és ha igen, akkor az összefüggésben van-e életmódjukkal, azon belül is a testmozgásuk mennyiségével.

Az 1986-ban begyűjtött kérdőív arról szólt, hogy naponta mennyi időt töltenek aktívan a megkérdezettek (összesen 12 ezer ember), közülük 4161 volt 68 és 70 év közötti nő, 3646 pedig ugyanebben a korosztályban lévő férfi. A mostani kutatáshoz ez a kategória volt a leghasznosabb, hiszen ők azok, akik ma, ha még életben vannak, már 90 év környékén mozognak.

Egy új kutatás szerint elég napi egy óra mozgás ahhoz, hogy egészséges öregkorod legyenKép forrása: Zoom01/depositphotos.com

A nyolcvanas évekbeli kérdőív arra koncentrált, hogy mennyire voltak a kitöltők aktívak életük során – ide számított az is, ha kutyát sétáltattak, bicikliztek a munkahelyükre, vagy elmentek este sétálni. A résztvevőket a maastrichti kutatók csoportokba osztották nemük és aktivitásuk szerint.

A megfigyelt alanyok közül 944 nő és 433 férfi érte meg a kilencvenedik életévét, és kiderült, hogy nem is véletlenül. Azok a nők, akik 30-60 percet töltöttek naponta aktívan, 21 százalékkal nagyobb eséllyel érték el ezt a kort, a férfiaknál viszont a 90 perces aktivitás volt a befutó.

A kutatók a nők esetében megállapították, hogy a kb. egy órás időintervallum lehet a legegészségesebb a testi épségük szempontjából.

Megjegyezték viszont, hogy az olyan faktorokat nem vették számításba, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, így ez még árnyalhatja az eredményeket. Egy azonban biztos: az egy órás napi aktivitás csak jót tett a résztvevő nőknek.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!