A következő gyerekeket veszélyezteti a legjobban az online zaklatás

Nagy Niki
Írta: ,

Egy új kutatás szerint az online zaklatás egyre gyakoribb a fiatalok körében, és meglepő, hogy kik vannak neki leginkább kitéve: nem a tinédzser lányok, ahogy arra először gondolnánk, hanem sokkal inkább a fiúk a veszélyeztetettek. Szakértők szerint azzal lehet probléma, ahogy a kutatás a digitális zaklatás fogalmát meghatározza, de ez még nem vesz el semmit az eredmények értékéből.

Egy floridai kutatás azt vizsgálta, hogy pontosan mit nevezhetünk randizással kapcsolatos digitális zaklatásnak, valamint azt, hogy a tinédzserek között kit veszélyeztet a leginkább. A szakértők 2218 általános és középiskolás diákot vizsgáltak, 28,1 százalékuk pedig azt mondta, hogy már zaklatták online olyanok, akikkel egyébként is romantikus kapcsolatba került. Ez több mint a megkérdezettek egynegyede.

Az igazán meglepő a kutatásban az volt, hogy nem a lányok, hanem a fiúk jelentettek több zaklatást: a lányok 23,6 százaléka mondta, hogy randizással kapcsolatban zaklatták már, míg a fiúknál 32,3 százalékuk mondta ezt.

Szakértők szerint a szerelmi kapcsolatokkal összefüggésbe hozható zaklatás kritériumai a következők:

  • a társ nem engedi, hogy az elektronikai eszközeit használja az áldozat,
  • sms-ben vagy más üzeneteken keresztül fenyegeti,
  • online olyan tartalmat posztol, ami megalázza, kellemetlen helyzetbe hozza,
  • engedély nélkül képet tölt fel róla az internetre.

A kutatás ugyan csak ezeket nevezi meg zaklatásként, ennek ellenére további szakértők szerint a romantikus kapcsolatokkal összeköthető digitális zaklatás ezeken jócskán túlmegy. Ugyanúgy ide tartozhat például a szexuális zaklatás üzeneteken, képeken keresztül, vagy az, ha valaki másnak adja ki magát az interneten. Az viszont nem feltétlenül tartozik ide, ha valaki képet tölt fel engedély nélkül – ezt párkapcsolatokban gyakran csinálják az emberek, hiszen nem kérünk engedélyt minden egyes közös kép posztolása előtt. Továbbá azt is kritizálták a kutatásban, hogy a gyerekek valószínűleg sokszor úgy ikszelték be, hogy vonatkozik rájuk valami, hogy ha megkérdezték volna, hogy zaklatásként élték-e meg a dolgot, valószínűleg nemmel válaszoltak volna.

A definíció tehát nem tökéletes, és egyébként nem is igazán lehet, hiszen nagyon nehéz megfogalmazni, mi tartozik digitális zaklatáshoz – de valószínűleg a számokon maximum annyiban változtatna, ha pontosabban meg lehetne határozni, hogy nem a megkérdezettek egynegyede, hanem sokkal többen számolnának be online zaklatásról.

A kutatás legérdekesebb eredménye mindenképpen az volt, hogy a fiúkat jobban érinti az ilyen fajta digitális zaklatás, de korábbi kutatások is hasonlókat mutattak ki, mindegy, hogy milyen fajta zaklatást vizsgáltak.

A szakértők szerint sok szülő nem készíti fel erre a fiát, mert nem gondolja, hogy ugyanannyira érzékeny lehet a zaklatásra, vagy ugyanúgy tárgya lehet annak, mint a lányok.

Ennek a jelenségnek több oka lehet, de valószínűleg benne van az is, hogy a zaklatást úgy sztereotipizálják, hogy inkább a lányokat érinti, mint a fiúkat, és hogy a fiúk egyébként sem veszik ezt olyan komolyan. Pedig ez egyáltalán nem így van, és gyakran a fiúk jelenteni sem merik, ha valami problémájuk van, mert nem tartják elég férfiasnak, és olyan kulturális normáknak akarnak megfelelni, ami a fiúkat erősebbnek, sebezhetetlennek mutatja.

Forrás 1, 2

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!