Koronavírus: Kézfertőtlenítők kontra kézmosás: melyik hatásosabb a betegség ellen?

Szőke Angéla
Írta: ,

A COVID-19 pandémia nem más, mint egy új, koronavírus fertőzés miatt kitört világjárvány, aminek éppen a kellős közepén vagyunk. Hatékony vakcina ellene még nem létezik, azonban a vírus terjedésének mértékét és saját egészségünk biztosítását két – meglepően egyszerű - dologgal segíthetjük elő, ez pedig az önkéntes karantén, azaz otthonmaradás, illetve az alapvető higiéniai szabályok betartása, mint például a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés.

A folyékony kézfertőtlenítőket már hetekkel ezelőtt elkapkodták a vásárlók az üzletek polcairól, és ahogy terjed a vírus, úgy fogy a szappan is, de vajon melyik hatásosabb a koronavírus ellen?

Kijelenthetjük, hogy mindkettő hatásos, a kézmosás azonban sokkal hatékonyabb. A kézfertőtlenítő zselé vagy törlőkendő használata nem pótolja az alapos kézmosást, azonban kiegészítő- vagy kényszermegoldásnak jó lehet. 

A DailyBeast-nek nyilatkozva Erin Sheets, a Minnesota Duluth Egyetem biokémia professzora azt mondta, a koronavírus felszíne lipid, azaz zsírszerű anyag. A lipid védőréteget képez, míg a belső proteinek segítségével a vírus megtámadja sejtjeinket. A lipidburok mondhatni a vírus legsebezhetőbb része is egyben, ami ellen hatékonyan intézhetünk támadást közönséges háziszappannal. 

belchoonock/depositphotos.com

A koronavírus órákon, vagy akár egy napon keresztül is képes az ember bőrén aktív maradni. Elég, ha megérintünk a buszon egy kapaszkodót, beteszünk kosarunkba egy üveg ásványvizet, vagy megfogunk egy kilincset, amit előtte fertőzött ember érintett – vagy köhögött rá - és a bacilus már fel is csimpaszkodott a kezünkre. A sima víz nem távolítja el a vírust, ehhez kell a szappan, ami zsír és a víz között hidat képez.

Tulajdonképpen a szappanos víz feloldja a vírus zsír-, azaz lipid membránját, aminek szerkezete így megbomlik, ezáltal szétesik és inaktívvá válik. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy legalább 20-30 másodpercig szappanozzuk a kezünket, ennyi idő kell ugyanis a szappannak ahhoz, hogy megbontsa a vírus felszínét. A helyes szappanozási technikáról több informatív videó és hasznos fotósorozat kering a neten. Ezek lényege az, hogy ne csak a tenyerünket dörzsöljük össze, hanem a kézfejünk hátulját, az ujjbegyeinket, az ujjaink közötti részt és a csuklónkat is alaposan mossuk meg. Ha unjuk a húszig számolást, énekeljünk közben egy dalt, hogy élvezetesebbé tegyük a mosakodást. Ez lehet kétszer egymás után a Happy Birthday, esetleg Boy Gerorge-tól a Karma Chameleon vagy a Toto együttes Africa című számának refrénje. Különösen a velünk egy fedél alatt élő férfiak figyelmét hívjuk fel a viszonylag hosszú ideig tartó kétmosás fontosságára, ők ugyanis bizonyítottan sokkal kisebb gondot csinálnak az általános higiéniából, mint a nők. 

A kézfertőtlenítő kendők és zselék közel sem olyan hatékonyak, mint egy alapos kézmosás, de mindenképpen hasznos alternatívát kínálnak arra az esetre, ha nincs lehetőségünk kezet mosni, például utazás közben.

jayzynism/depositphotos.com

Arra figyeljünk, hogy legalább 60 százalékos alkoholtartalmú gélt vagy folyadékot vásároljunk, ez ugyanis elég erős. Ha felületet (ajtókilincs, asztal, billentyűzet, stb.) szeretnénk fertőtleníteni, töröljük át hipós vagy Domestosos vízzel. 

A SARS-járvánnyal ellentétben az új koronavírus a megfertőződéstől az első tünetek megjelenéséig is, tehát a lappangási idő alatt is fertőz, ami azt jelenti, hogy úgy is továbbadhatjuk a vírust, hogy nem is tudunk róla, hogy betegek vagyunk. A koronavírus légúti megbetegedés, ami köhögés, tüsszentés, illetve az ezek által felületekre szóródott cseppek megérintése által terjed. Ezért kiemelten fontos most az, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon és a gyakori, alapos kézmosásra különös gondot fordítsunk.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!