Koronavírus: Ikreket vár és beteg lett - egy amerikai nővér beszámolója

Zabolai Margit
Írta: ,
Koronavírus: Ikreket vár és beteg lett - egy amerikai nővér beszámolója

Kép forrása: Jasmine Jones/instagram

Jasmine Jones 26 éves nővér, a férjével és két gyermekével, egy 3 éves és egy 11 hónapos kicsivel él Indianapolisban, az egyesült államokbeli Indianában. Iker babáit, egy kisfiút és egy kislányt pedig június 10-ére várja.

A Women’s Health-nek adott beszámolója szerint a terhessége elején minden rendben zajlott, és amíg csak tudta, folytatta a munkáját, 12 órás műszakokat is végzett. (Idehaza nem jellemző ez a gyakorlat, az USA-ban viszont finoman szólva sem nagyvonalúak a szülési szabadsággal vagy a várandósság alatti táppénzzel, ezért nagyon gyakori, hogy terhes nők is tovább dolgoznak mindenféle munkakörökben.)

Egészen a múlt hónapig a nőnek minden tesztje rendben volt, egészséges, panaszmentes terhességével természetes szülésre készült. Március 22-én azonban pozitív lett a koronavírus tesztje, és ez mindent megváltoztatott.

Jasmine azt mondja, most már talán naivan hangzik, de eleinte nem különösebben aggódott a koronavírus miatt, hiszen egy nagyváros kórházában dolgozik, és máskor is kezelt már súlyosan beteg, vagy fertőző embereket. A pozitív tesztje előtti napokban nem találkozott koronavírusos beteggel, vagy legalábbis nem tudott róla, valahogy azonban mégis kapcsolatba került a vírussal. Mivel ezen a ponton még csak néhány esetet regisztráltak Indianában, azon kívül, hogy a nővérek maszkot és kesztyűt hordtak, a kórháznak sem voltak különösebb óvintézkedései.

Amikor Jasmine munka közben elkezdte rosszul érezni magát, először csak egy megfázásra gyanakodott. Rögtön jelezte a panaszait a felettesének, aki a biztonság kedvéért vírustesztre küldte, de még ekkor sem gondolta, hogy baj lehet. A nap végére azonban a tünetei gyorsan rosszabbodtak. Nem érzett ízeket és szagokat, két nappal később pedig magas volt a láza és az egész teste fájt. Nem tudott enni, nem tudott inni, a feje pedig rettenetesen fájt. Ekkorra a férjének is légzési nehézségei lettek, és a 11 hónapos gyermekük is belázasodott.

Jasmine még aznap kórházba került, ahol a kiszáradásra és a magas vérnyomására infúziót és gyógyszert kapott, de a neheze még hátra volt. Két órával az után, hogy felvették az osztályra, bejött a szobájába az orvos, és elmondta, hogy az influenzatesztje negatív lett. Azt mondja, még az infúziója sem csöpögött le, a negatív lelet után 10 perccel kitették az osztályról azzal, hogy szinte biztosan koronavírusa van, 48 órán belül, ha megvan az eredménye, hívni fogják telefonon, most menjen haza. A leletein csak annyi állt, hogy magas a vérnyomása.

Március 22-én aztán valóban megkapta a hírt a pozitív koronavírus tesztről. A kórházból hívták, és azt mondták neki, hogy ha nehezen lélegezne, menjen be, de egyébként, mivel úgysincs gyógymód, csak maradjon otthon 14 napig.

Miután letette a telefont, Jasmine sírni kezdett. Féltette a családját, féltette az ikreit, akik rajta keresztül egy potenciálisan halálos vírussal találkoztak. Az édesanyja, akivel még a pozitív teszt előtt találkozott, most elvitte a két gyereket, hogy ő és a férje gyógyulni tudjanak, és csak bíztak benne, hogy a nagymama nem fertőződött meg a korábbi találkozás során. A nőgyógyásza néhány naponta felhívta, de azon kívül, hogy pihenjen és igyon sok folyadékot, ő sem tudott más tanácsot adni.

 

 

Szerencsére Jasmine tünetei folyamatosan enyhültek, és két hét múlva már semmi mást nem tapasztalt a légszomjon kívül, amiről viszont nem tudta eldönteni, hogy a betegség okozza, vagy egyszerűen a várandóssága tünete. Mikor Jasmine vissza akart menni dolgozni, elvégeztek rajta egy újabb koronavírus tesztet, ami még mindig pozitív eredményt mutatott.

A nőgyógyászával egyeztetve végül arra jutottak, hogy hosszabban otthon marad, egyrészt, hogy elkerülje a további kockázatokat, másrészt, mert még mindig nincs negatív tesztje, ezért egyelőre szóba sem jöhet, hogy visszatérjen dolgozni.

„Igen, jobban érzem magam. De még mindig nem tudom biztosan azt mondani, hogy a babák és én is rendben leszünk. Ezen a ponton úgy érzem, hogy tojáshéjon járok. Fogalmam sincs, hogy ez a vírus hogyan hat az ikreimre. Mielőtt még beteg lettem, a kislánynak már diagnosztizáltak heterotaxiás szindrómát, ami azt jelenti, hogy a szervei a test rossz oldalán fejlődtek ki. De nem tudjuk, pontosan mit jelent ez ránézve, amíg meg nem születik”

– mondja Jasmine.

Bár a tudomány jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy a koronavírussal fertőzött és gyógyult kismamák magzataira bármilyen káros hatással lenne a vírus, és a mostani leletek alapján Jasmine ikrei jól vannak, az orvosai figyelmeztetik: mint minden terhesség esetében, biztosat itt is csak akkor lehet mondani, ha a kicsik már megszülettek, a koronavírus pedig olyan új betegség, amit még nem ismerünk minden kétséget kizáróan.

Jasmine most betegszabadságon van, ez azonban azt jelenti, hogy nem kap fizetést, így a helyzet nem csak lelkileg és fizikailag, de anyagilag is megviseli. Ha pedig mindez nem lenne elég, az orvosa a magasabb rizikófaktor miatt most már császármetszést tervez, aminek Jasmine azért sem örül, mert hosszabb a felépülési idő, vagyis még tovább tart, amíg visszaállhat a munkába, ami további kiesést jelent a családjának.

A nővér azt reméli, hogy története megosztásával segíthet, hogy az emberek komolyabban vegyék a járványt, és otthon maradjanak, illetve minimálisra csökkentsék a fizikai kontaktust másokkal, hogy ezzel is lassítsák a vírus terjedését.

„A babáim, az én, és a többi egészségügyi dolgozó is tőletek függünk”

– mondta.

Forrás

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba