Koronavírus és háziállatok - Mit kell tudnunk? A szakértő válaszol

Balogh Orsi
Írta: ,
Koronavírus és háziállatok - Mit kell tudnunk? A szakértő válaszol

Kép forrása: endijka/depositphotos.com

Az utóbbi hetekben egyre többet tudunk meg a koronavírussal kapcsolatban, és közben minden lehetséges módon igyekszünk védekezni ellene. Éppen ezért nem mellőzhetjük azt a kérdést sem, hogy milyen kapcsolat lehet a koronavírus és a háziállataink között. Veszélyben lehetnek? Vagy általuk mi kerülhetünk fertőzésveszélybe?

Akik panelben élnek, néha ki kell vinniük a kutyát sétáltatni. Azok, akik házban laknak és kijárós cicájuk van, a cirmi két kilométeres sétát tehet, mire hazatér. Tehát elég nagy kalandorok a mi kis kedvenceink. De vajon mit hoznak haza magukkal? Erre a kérdésre válaszolt nekünk dr. Képes György szaporodásbiológus szakállatorvos.

Elkaphatja a koronavírust a házi kedvencünk?

„Tekintettel arra, hogy a járványgócokban több ezer kutya, ill. macska tesztelését követően sem mutattak ki COVID-19 fertőződést, az Európai Állatorvosok Szövetségének 2020.03.16-ai közleménye arról ad tájékoztatást, hogy a vírus jelenlegi formájában nem betegíti meg a kutyákat.”

– meséli a szakértő.

Csakhogy ott van az a márciusi eset, amelyben a COVID-19-es fertőzéssel diagnosztizált két hongkongi kutyából az egyik elpusztult. A szakértő ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy az elpusztult kutya igazi matuzsálemnek számított a maga 17 évével. Másfelől a tudósok is azt tartják valószínűbbnek, hogy a kutya passzív szerepet játszott a vírus terjesztésében és a vírus megtapadt a testfelületén, így maradt életben. Tehát a testfelületükön korlátozott ideig életben maradhat.

Terjeszthetik a betegséget kisállataink?

Erre a választ a Magyar Állatorvosi Kamara március 17-én kiadott közleménye adhat választ:

“A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót. Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ez az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.”

Viszont érdemes megjegyezni, hogy minden állatfajnak van saját koronavírusa, ami csak az adott gazdafajt képes megbetegíteni. Tehát a macskáknak és a kutyáknak is van „saját” koronavírusos fertőzésük. Utóbbiak közül főleg a kennelben tartott-, ill. a fiatal állatokat érinti. Maga a fertőzés a bélsárból kimutatható, és ha a teszt pozitívnak bizonyul, tüneti jellegű gyógykezelést szoktak alkalmazni. A kezelés első napján megvonják az állat eledelét, helyette diétás táplálást alkalmaznak és antibiotikum-kúrát kap, ha szükséges. Ellenben a különféle higiéniai előírások betartásával minimalizálható a fertőződés és a továbbterjesztés kockázata. Célszerű az állat fekhelyének, illetve etetésre, itatásra alkalmatos helyeinek rendszeres fertőtlenítése, és az ivóvíz folyamatos cseréje. Arról sem árt tudni, hogy létezik kutya-specifikus koronavírus elleni védőoltás is.

osprynchak/depositphotos.com

Milyen higiénia szabályokat érdemes betartaniuk az állattartóknak?

Kutyasétáltatás esetén:

„Kerüljük a személyes kontaktust, tartsunk 1,5-2 méter távolságot, és ne simogassuk egymás kutyáját. Hazaérkezvén a koszos mancsot töröljük meg, a kezünket pedig mindenképpen mossuk meg alaposan szappanos meleg vízzel a séták befejeztével is.”

– magyarázta a szakértő

Mi a helyzet egy otthoni karanténba kényszerült gazdival? Hogy sétáltassa a kutyáját?

Ebben az esetben a szakértő szerint az lenne a legideálisabb, ha egy segítőre támaszkodnánk, aki leviszi helyettünk. Még jobb, ha ez a személy magához tudja fogadni a kutyát a karantén idejére. Ha erre nincs mód, akkor ugyanúgy be kell tartani a – lehetőség szerint minél nagyobb - távolságot a fertőzött személytől, a személyes kontaktus mellőzésével. Illetve az állat átadásakor-átvételekor kesztyűt és maszkot kell viselni. Legvégül ugyanúgy szigorú kézmosást és kézfertőtlenítést kell alkalmazni.

Hogyan érdemes bánni a kint élő macskákkal?

„A tényleges világjárvány során nem tapasztalták, hogy természetes körülmények között macska fertőzött volna embert. Jelen állapotban a koronavírus terjedésében az ember-ember kapcsolat játszik szerepet. Tehát fontos, hogy senki ne üldözze el a macskát emiatt a háztól. Ellenben az általános higiéniás szabályokat betartani a macskákkal szemben is, mint amilyen a szorosabb testi kapcsolat kerülése, és mindenféle érintkezés után szigorú kézmosás ajánlott. Ez különösképpen az udvaron, kint tartott macskákra, valamint azon emberekre érvényes, akik igazoltan vírushordozók.”

– mondta a szakértő.

Sajnos manapság egyre többször hallani, hogy a koronavírus-fertőzéstől félő gazdik menhelyre adják be a házi kedvenceiket. Az itt leírtak alapján érdemes lehet felülvizsgálni az ilyen jellegű tervet, elkerülve egy rossz döntés meghozatalát.

Gyors segítség applikáció útján

Nagyon sokan keresték már szakértőnket koronavírusos kérdéseikkel kapcsolatban. Ha te is szívesen kérdeznél tőle, töltsd le a Google Play áruházból az ingyenes Állatdoki applikációt, amelyben könnyen felveheted a kapcsolatot a chatfunkció segítségével állatorvosunkkal. Emellett az applikáció segíthet beazonosítani kisállatod lehetséges betegségét, a tünetek azonosításával a programba épített algoritmus segítségével. Továbbá az Állatdoki hírcsatornáján rendszeresen értesülhetsz a kedvencedet érintő hasznos információkról!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba