Könyvet írt a férj a szülés közben amnéziássá vált feleségének

Schuster Borka
Írta: ,
Könyvet írt a férj a szülés közben amnéziássá vált feleségének

Kép forrása: mirror.co.uk

Hét évvel ezelőtt Camre Curto megszülte férjével, Steve Curtoval első közös gyermeküket, egy kisfiút, aki a Gavin nevet kapta. A boldogságba azonban tragédia vegyült.

A szülés során Camre stroke-ot és rohamokat kapott, amelyek eredményeként elvesztette mind rövid-, mind hosszú távú emlékezetét – mondta ez az Independentnek Jessica Smith, foglalkozási terapeuta.

Férje, Steve úgy döntött, hogy egy önálló kiadású könyvet ír, a feleségének, amely elmeséli a közös életüket, kezdve attól, hogy hogyan találkoztak és szerettek egymásba, az első randevúk emlékén át egészen az esküvőjükig és a fiuk születéséig.

A könyv a But I Know I Love You (De tudom, hogy szeretlek) címet kapta, és a pár negyedik évfordulóján jelent meg nemrégiben.

„Valami nem volt rendben”

A Good Morning America című tévéműsorban Steve elmondta, hogy a felesége a terhesség alatt nem szenvedett semmiféle szövődménytől vagy szokatlan panasztól, egészen a harmadik trimeszterig, amikor viszont rendszeres rosszullétek gyötörték, és gyakran hányt.

Camre 33 hetes terhes volt, amikor egy napon a torkában duzzanat keletkezett, nehezen kapott levegőt, emiatt pedig a kórházba rohantak vele. Miközben ellátták, Camre súlyos rohamot szenvedett. A babát sürgősségi császármetszéssel azonnal világra segítették – alig 1800 grammot nyomott – az orvosok pedig megállapították, hogy Camre valószínűleg nem diagnosztizált preeklampsziában szenvedett, ami egy kevésbé ismert terhességi szövődmény. A magas vérnyomás és a vizeletben jelen lévő fehérje okozta preeklempszia viszonylag ritka, és általában enyhébb lefolyású, ha nem ismerik fel és nem kezelik, súlyos problémákhoz is vezethet. Ritka esetekben az állapot olyan rohamokhoz is vezethet, amelyek veszélyeztetik a baba és a mama életét.

A császármetszés után az orvosok Camre-t mesterséges kómába helyezték, és amikor felébresztették, Steve szerint azonnal látszott, hogy valami nincs rendben: „Fogalma sem volt, hogy ki ő, vagy hogy nemrégiben szült” – mondta el a férfi.

Keserédes emlékek

Miután Camre 30 nap után elhagyta a kórházat, nem emlékezett, hogyan kell elvégezni olyan egyszerű feladatokat, mint a fogmosás vagy az öltözködés. Az első hónapokban Camre szülei Camre-t gondozták, míg Steve az újszülöttet látta el. Az embert próbáló időszakban egy különös beszélgetés adott neki erőt:

„A kanapén ültünk, beszélgettünk, amikor Camre azt mondta nekem: nem tudom, hogy ki vagy te, csak azt tudom, hogy szeretlek”

Ez a mondat adott Steve-nek erőt, és később ez inspirálta a könyv címét is. A tévéműsorban Steve elmondta azt is, hogy terapeutájának segítségével Camre mára „visszanyerte a személyiségét”, gyakran ír le dolgokat memorizáló gyakorlatokként, ám még mindig sokat szenved az epilepsziás rohamoktól. A műsorban Camre is megszólalt, aki azt mondta, a könyv nagyon sokat segített neki megismerni és megérteni a kapcsolatukat, ugyanakkor számára valamelyest keserédes is – néha nehéz neki olvasni a sok gyönyörű pillanatról és emlékről, amikről tudja, hogy része volt bennük, de egyikre sem emlékszik. Így a könyv egyszerre szembesíti azzal, hogy mennyi mindent kapott az életben, és mennyi mindent vett el tőle a ritka betegség.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba