Egyre kevésbé divat szeretkezni egy új felmérés szerint

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A The Guardian magazin közzétett egy viszonylag nagyszabású felmérést, amiben 34 000, 16 és 66 év közötti angol nőt és férfit faggattak a szexuális életükről. A kutatásból kiderült, hogy 2001. óta folyamatosan csökken a szexuális aktivitásuk, és különösen nagy esés mutatkozik a 25 éves korosztály életében, továbbá azok esetében, akik tartós kapcsolatban és házasságban élnek – ez utóbbi talán a legszomorúbb része a komplett kutatásnak. De nem csak ez derült ki belőle!

A látszat csal – valójában egyre kevesebben és egyre kevesebbet szexelünk

Az angliai kutatásban a megkérdezettek többsége azt állította, hogy nem elégedett a szexuális életével, a válaszadók több mint fele gyakrabban szeretne szeretkezni. 2001-hez képest ez az arány 39%-ról 51%-ra nőtt.

Mindez nem túl meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérésben résztvevő házas emberek között egészen elenyésző azoknak a száma, akik legalább tízszer szeretkeztek egy héten: csupán a nők 13,2%-a és a férfiak 14,4%-a állította ezt magáról. Itt is komoly csökkenést figyelhetünk meg, ugyanis korábban a nők 20,6%-ban nyilatkozott úgy, hogy legalább tízszer szeretkezett a héten, tehát csaknem felével visszaesett azoknak az aránya, akik korábban viszonylag aktív szexuális életet éltek. Mindössze néhány év leforgása alatt!

Pedig ez a szám nem is kiemelkedően nagy, messze nem jelent mindennapos együttlétet, csupán heti két-három alkalmat takar átlagban. Ezt is felülmúlja, hogy a résztvevők kevesebb mint 50%-a állította magáról, hogy bármilyen nemű szexuális érintkezésben része volt az elmúlt héten, arról pedig 29% nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapban a hálószoba közelébe sem került.

Mi áll mindennek a hátterében?

A felmérés egyébként nem egyedi, hasonló eredményre jutottak a kutatók Ausztráliában, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban is, kijelenthetjük tehát, hogy a szexuális aktivitás csökkenése világszinten jellemző az emberekre. Mi lehet ennek az oka? A kutatók szerint a felnőttek a fejlett nyugaton sokszor egyszerűen túl fáradtak ahhoz, hogy ágyba bújjanak a szerelmükkel, esetleg partner után nézzenek. Sokan nem érzik szükségességét annak, hogy rendszeresen szeretkezzenek valakivel, ha pedig mégis vágyat éreznek, akkor a különféle applikációk, partnerkeresők segítségével ismerkednek – ám ettől még nem lesz rendszeres vagy kiegyensúlyozott szexuális életük.

A kutatás vezetői szerint a szexuális élet háttérbe szorulása nagy arányban visszavezethető az okostelefonok megjelenésére, továbbá a modern életvitellel együtt járó állandó elfoglaltságra és a stresszre.

Az elmúlt időszakban egy olyan generáció nőtt fel, akiknek egyszerűen nem annyira fontos a szex, mint elődeiknek, részben azért, mert a körülmények nem túl nyugodtak, részben pedig azért, mert a szexuális kíváncsiság, a vágyakozás más úton-módon is levezethetővé vált.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba