Rossz infónk van a szorongóknak: a kávé is ronthat a helyzeten

Nagy Niki
Írta: ,
Rossz infónk van a szorongóknak: a kávé is ronthat a helyzeten

Kép forrása: canva.com

Azt már biztosan tudod, hogy a koffein, ha túl sokat iszol belőle, idegessé tesz – de azt már kevesebben rakják össze, hogy ez összefüggésben lehet a rosszabb szorongással. Pedig az igazság az, hogy a szorongásra hajlamos embereknek egyáltalán nem is ajánlott koffeint fogyasztaniuk.

Ha kávérajongó vagy, de közben a szorongásra is hajlamos, van egy rossz hírünk: sajnos a kettő, úgy tűnik, nem igazán fér meg egymás mellett. Több szakértő is állítja ugyanis, hogy a kávétól rosszabbodik a szorongás, mert felgyorsítja a testi funkciókat, méghozzá pontosan azokat, amelyek a szorongásnál is turbó fokozatra kapcsolnak.

A koffein hatására gyorsabban ver a szíved, kicsit felmegy a testhőmérsékleted, és gyorsabban is lélegzel – ez mind jelentkezik a szorongásnál is, gyakorlatilag tükrözi annak tüneteit. Az agyadnak pedig pszichológiai szempontból nagyon nehezére esik megkülönböztetni ezeket a valódi szorongástól, ezért ha a tüneteket érzékeli, már belekerül abba a spirálba, amiből olyan nehéz kikerülni.

A helyzet pedig még rosszabb is lehet, mint a hagyományos szorongásnál: a koffein hatására nyugtalanság, idegesség, fejfájás, izzadás, álmatlanság és fülcsengés is kialakulhat.

Az álmatlanság külön probléma, hiszen ha nem pihen a tested eleget, az ráerősíthet a tünetekre, és még mélyebbre kerülhetsz a szorongásspirálban.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba