Iskolai bántalmazás: minden ötödik gyerek gondolt már az öngyilkosságra

Zabolai Margit
Írta: ,

Minden ötödik gyermek gondolt már öngyilkosságra az iskolai bántalmazások miatt – derítette fel egy új vizsgálat Nagy-Britanniában. Az 1003, 11 és 16 év közötti diák bevonásával készült felmérést a The Diana Award nevű jótékonysági szervezet végezte, mely az egykori Diana hercegnő tiszteletére jött létre, és a hercegnő fia, Cambridge hercege támogatja.

A vizsgálat eredményei szerint a gyermekek több mint fele, egészen pontosan 57%-a nyilatkozott úgy, hogy iskolás évei alatt találkozott már zaklatással, csaknem ötödük pedig emiatt gondolt már az öngyilkosságra is.

Azok között a gyerekek között, akiket ért már iskolai zaklatás, nagyon magas volt azok aránya, akik azt mondták, hogy emiatt szorongást éreztek – a bántalmazott kisdiákok több mint háromnegyede, 78% érzett így, 56% pedig azt mondta, hogy az iskolai zaklatás miatt volt már velük, hogy nem tudták átaludni az éjszakát.

A megkérdezett gyerekek 74%-a mondta azt, hogy látta már, ahogyan valaki mást zaklatnak, és 23%-uk úgy gondoltam, hogy az iskolájuk nem képes kellően kezelni ezt a problémát.

A tanulmányaikra is hatással lehet

A kutatás rávilágított arra hogy, milyen nagy mértékben befolyásolhatja a gyerekek tanulmányi előremenetelét az iskolai zaklatás: a bántalmazott gyerekek 35%-a hiányzott már emiatt az iskolából, egyötödük pedig iskolát váltott, vagy magántanuló lett miatta.

Az eredmények hatására Nagy-Britanniában a The Diana Award kampányt indított a zaklatások ellen, amiben többek között részt vesz Peter Andre popénekes, Lawrence Okolie boxoló és az egykori modell, Penny Lancaster is. A hírességek a #Back2School hashtag használatával osztják meg saját tapasztalataikat a zaklatásról egy videósorozatban. A videókban Peter Andre elmondja például, hogy amikor gyerekként Ausztráliába költöztek, mindenki azt éreztette vele, hogy kívülálló, és volt egy alkalom, amikor a többi gyerek a kerítéshez kötözte és kövekkel dobálta azon versenyezve, ki tudja eltalálni a fejét.

„Borzalmas volt. Nagyon féltem, szinte kővé meredtem” – teszi hozzá az énekes.

Kép: samwordley/depositphotos.com

Idehaza is gyakori a probléma

Az iskolai bántalmazás sajnos itthon is nagyon létező probléma: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2015-ös felméréséből az derült ki, hogy tíz diákból egyet hetente többször is bántalmaznak az iskolában a kortársai vagy a tanárai (!), 5-8. osztályos diákok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában. A leggyakrabban a visszahúzódó, magányos gyerekek lesznek az áldozatok, a tanárok pedig vagy maguk is elkövetők (többnyire verbális bántalmazással), vagy ha segíteni próbálnak, a diákok gyakran úgy érzik, nincsenek meg ehhez a kellő eszközeik, tehetetlenek a problémával szemben.

A megkérdezett diákok egyébként a virtuális bántalmazást ítélték a zaklatás legsúlyosabb formájának, ezt még a fizikai bántalmazásnál, tehát például a verésnél is súlyosabbnak tartották.

A legtöbb, az iskolai zaklatás és bántalmazás problémájával foglalkozó esélyegyenlőségi és jótékonysági szervezet a megoldást a közösségi, közösséget építő gyakorlatokban látja. Ha a gyerekek tudnak együtt dolgozni, ha senki nem lesz magányos vagy kívülálló, akkor az iskolai zaklatás valószínűsége is drámaian csökkenni fog.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv