Egy idős házaspár felfedte, mi 80 éve tartó házasságuk titka

Szirák Viki
Írta: ,

Amikor szinte mindenhol azt látjuk, hogy az emberek évek, évtizedek óta tartó házasság után a válás mellett döntenek, nehéz elhinni, hogy létezik igaz szerelem, és örökké tartó kapcsolat. Azonban a negatív példák mellett igenis akadnak pozitívak, amelyre a legjobb példa egy amerikai házaspár, akik jelenleg a világ legidősebb házaspárjának címét töltik be.

John és Charlotte Henderson nemrég ünnepelték 80. házassági évfordulójukat, amely már önmagában is szép eredmény, ám egyúttal Guiness-rekordot is sikerült felállítaniuk. A 106 éves férfi még diákként ismerte meg egy évvel fiatalabb feleségét, 1934-ben, a nagy gazdasági világválság idején. Míg John egy focipályán dolgozott biztonsági őrként, Charlotte a tanulásra koncentrált, hogy minél előbb beteljesíthesse álmát, és tanárnak állhasson.

Lényegében szerelem volt első látásra: a hallban vette észre a férfi a gyönyörű, fiatal lányt, és gondolkodás nélkül, rögtön odament hozzá.

Már az első mosolya láttán tudta, hogy el szeretné hívni randevúra, amire persze Charlotte rögtön igent mondott. Öt évvel később házasodtak össze, és bár gyermekük nem született, ők kettesben is nagyon boldogan élnek együtt. A 80. házassági évfordulójukon pedig elárulták, minek köszönhetik ezt a hosszú kapcsolatot, a szép életkort, és azt, hogy mai napig mélyen ragaszkodnak egymáshoz.

A titkuk pedig rendkívül egyszerű.

„Élj higgadtan, és légy szívélyes a házastársaddal” - tanácsolta John, amikor házasságuk sikerérül és hosszú életükről kérdezték.

A férfi szerint nagyon egyszerű a képlet, hiszen ők mindig figyeltek arra, hogy az életben semmit se vigyenek túlzásba. Jókat alszanak, jókat esznek, sosem isznak túl sokat, sosem csinálnak semmit, amit túlzásba lehetne vinni, és odafigyelnek a mozgásra. Szerinte ez az oka annak, hogy mindketten átlépték a 100. életévüket, és mai napig jól érzik magukat a bőrükben.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 13WMAZ (@13wmaz) on

Egymással szemben pedig roppantul figyelmesek és kedvesek. Dédunokaöccsük szerint a házaspár mindig nagyon vidám, amikor együtt lehetnek, és régen is imádtak közösen utazni, élményeket gyűjteni.

„Szeretnek történeteket mesélni a múltról, de sosem rekednek meg a múltban” - nyilatkozta a férfi Johnról és Charlotte-ról, akik még 105 felett és a mának élnek.

Charlotte korábban elárulta, hogy amikor férje nyugdíjba ment, nem kezdtek el unalmas, bezárkózott életet élni. Hiszen ki mondta, hogy idősebb korban búcsút kell inteni az új élményeknek?

„Nagyon jól éreztük magunkat, amikor John visszavonult. Rengeteget utaztunk. Mindig lekötöttük magunkat valamivel, és biztos vagyok benne, hogy ez is segített.”

Az idős házaspár példáját pedig mindenkinek érdemes lenne követnie. Hiszen a titok egyáltalán nem bonyolult: a figyelem, kedvesség és tisztelet minden kapcsolat alapja. Az, hogy ott vagyunk egymásnak. Hogy számíthatunk a másikra, mindegy, mi változik meg az életünkben. Azonban tény és való, hogy önmagában a szeretet sokszor nem elég, és a rutin, az unalom, a megszokás észrevétlenül issza be magát a hétköznapokba. Épp ezért kell ilyenkor megtalálni azt, amivel lefoglalhatjuk magunkat: a közös hobbikat a szakértők is előszeretettel javasolják a pároknak, hogy még közelebb kerülhessenek egymáshoz.

Az utazás, az új élmények gyűjtése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy képesek legyünk különlegessé tenni a közös életet, még évtizedek után is. Úgyhogy fogadd meg te is John és Charlotte Henderson tanácsát, és éld az életet higgadtan, de mindig a boldogságot keresve!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba