A huszonéves fiatalok egyre magányosabbak, és ezt egy statisztika is bizonyítja

Szirák Viki
Írta: ,
A huszonéves fiatalok egyre magányosabbak, és ezt egy statisztika is bizonyítja

Kép forrása: unsplash

Rengeteg olyan barátod van, akik már komoly kapcsolatban élnek, esetleg gyereket nevelnek? A szüleid sorra hajtogatják, hogy ennyi idősen ők már rég házasok voltak? Nem csoda, ha ennek hatására egyre jobban zavar, ha még szingli vagy, és magányosabbnak érzed magad, mint valaha. Egy statisztika szerint pedig ezzel nem vagy egyedül!

A milleniumi generációba a 23 és 38 év közötti korosztály tartozik. Ezek azok az évek, amikor beindul a karriered, komoly kapcsolatba kezdesz, családot alapítasz; elméletileg minden tökéletes, igaz? A valóság viszont azt mutatja, hogy a többség életéből hiányzik a társ, akivel jövőt tervezhetnének.

A YouGov felméréséről derült ki, hogy a milleniumi generáció 30 százaléka magányosnak érzi magát, ami kiemelkedően magas volt a későbbi és korábbi korosztályok válaszaihoz viszonyítva.

Sőt, a megkérdezett fiatalok 22 százaléka senkit sem tudna barátjának nevezni, míg 27 százalék úgy véli, inkább csak haverjai vannak, és nem igaz barátai. 

Maguk a pszichológusok sem értik, pontosan mi az oka annak, hogy a 23-38 év közöttiek kimondottan magányosak, és nehezen találnak párt maguknak. Sokan úgy vélik, az internet elterjedése is közrejátszik ebben; egyrészt sokkal magányosabbnak érezzük magunkat, ha a Facebookon, Instagramon azt látjuk, hogy körülöttünk mindenki házasodik, családot alapít, és boldog kapcsolatban él, miközben mi egy ideje már szinglik vagyunk.

Az önbizalmunkra romboló hatással van az, hogy egy (egyébként nem valós) életet látva azt hisszük, velünk van a baj, ami még nehezebbé teszi az ismerkedést. Ezért egy idő után akár azt gondolhatjuk, a külsőnkkel van a baj, amit azzal próbálunk kompenzálni, hogy minél tökéletesebb fotókat töltünk fel magunkról az internetre.

Ha viszont ezáltal beszélgetni kezdünk valakivel online, már félünk attól, hogy a valóságban elégedetlen lesz, így sokan még randizni sem mernek elmenni.

Míg korábban az volt a megszokott, hogy a húszas éveik elején az emberek megházasodnak, gyereket szülnek, addig ez a határ kétség kívül kitolódott. Mindenki igyekszik minél többet tanulni, egy diploma megszerzése éveket vesz igénybe, a szakmai tapasztalat, a karrier beindítása pedig egyre később kezdődik el. Miközben a fiatalok próbálnak megteremteni maguknak egy független életet, anyagi biztonságot, egyre kevesebb idejük jut az ismerkedésre, arról nem is beszélve, hogy minél többet képes vagy elérni, annál magasabbak lesznek a párkeresés terén is az elvárásaid. 

És ezt sajnos nem könnyíti meg az, hogy nemtől függetlenül sokan nem szívesen nőnek fel, karrierépítés helyett inkább átmeneti munkákat végeznek, és nem tudják, pontosan mit szeretnének a jövőjüktől. Tervezgetés helyett a bulizásra, szórakozásra helyezik a hangsúlyt, és tekintve, hogy az internetnek köszönhetően egyszerűbbé vált könnyed kapcsolatokat találni, rengetegen inkább ezt választják, ahelyett, hogy hosszú távon elköteleződjenek valaki mellett. Ez persze sokaknál nem tart örökké; ők azok, akik 40 éves koruk után válnak nyitottá arra, hogy komoly kapcsolatba kezdjenek valakivel, esetleg családot alapítsanak. Azonban tény, hogy ez nőként nehezebb, mint férfiként.

Önmagában az, hogy nincs párkapcsolatod, még nem jelenti automatikusan azt, hogy magányosnak kell lenned. Rengeteg szingli nő érzi magát boldognak, akkor is, ha épp nincs mellettük senki. Azonban megesik, hogy a magányt a barátok hiánya váltja ki. Ha például 23 éves vagy, és a szombat estét már sokadjára töltöd otthon egyedül, sorozatokat nézve, egy idő után biztosan zavarni kezd a dolog. Félsz attól, hogy kimaradsz az élet legszórakoztatóbb részéből, hogy nem teszel szert új ismeretekre, még akkor is, ha egyébként egyáltalán nem érdekel a bulizás.

Az utóbbi időben népszerű home office is hozzájárul a magány érzetéhez. Rengeteg fiatal állítja, hogy a családjukon kívül kevés emberrel beszélnek napi szinten, mert otthonról dolgoznak, és a munkahelyi kultúra hiánya miatt nem tudnak kötődéseket kialakítani.

Hiába szuper dolog, hogy maguk osztják be a szabadidejüket, ha ezt nincs kivel megosztani, máris jelentkezhet az egyedüllét érzete.

A magány problémájával tehát nem vagy egyedül, és első körben azt kellene kiderítened, nálad milyen okok váltják ezt ki. Tekints magadra úgy, mint egy idegenre, és próbáld meg külső szemmel nézni a helyzetet. Ha egy ismerősöd lenne a helyzetedben, mit mondanál neki, min változtasson? Lehet, hogy nem jársz el otthonról, noha tudod, hogy épp ez lenne a megoldás a problémáidra, vagy nem kizárt, hogy valódi beszélgetések helyett inkább az interneten csetelsz a négy fal között, ami szintén magányosabbá tesz. De az sem kizárt, hogy az alacsony önbizalmad gátol meg abban, hogy ismerkedni kezdj! A jó hír, hogy mindenen lehet változtatni, de ehhez előbb neked kell megtenni az első lépéseket.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?