Ezt nem láttuk jönni: hizlalhat, ha a tévére alszol el

Zabolai Margit
Írta: ,

A kedvenc sorozatod unalomig ismételt részeire elaludni, vagy lefekvés után még megnézni egy jó természetfilmet kellemes kikapcsolódásnak tűnhet, de egész éjjel bekapcsolva hagyni a tévét biztosan nem jó ötlet. Azon túl, hogy számos tanulmány igazolta már, hogy ez negatívan hathat a pihenésedre, most egy újabb, meglepő káros hatásra is felhívták a figyelmet a kutatók: az éjjel is villogó tévé még a derékvonaladat is tönkreteheti.

Felborítja a természetes ciklust

A Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói 43 722, 35-74 év közötti amerikai nő életmódjának adatait elemezték, akik egy, az emlőrák és más betegségek kockázati tényezőiről szóló nagyobb tanulmányban vettek részt. A vizsgálatok eredményei alapján azt vették észre, hogy míg azok a nők, akik csak kevés éjszakai fényt használtak, megtartották a súlyukat a kutatás ideje alatt, a több fény vagy a televízió mellett alvók 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel híztak 5 kilogrammot egy 5 éves időszak alatt. A tanulmány eredményei nemrég megjelentek a JAMA Internal Medicine-ben.

A tudósok arra gyanakszanak, hogy a melatonin alvási hormon mennyisége csökkent, amikor a tévék mesterséges fénye megzavarta a nők biológiai ritmusát, hasonlóképpen ahhoz, mint amikor valaki éjszakai műszakban dolgozik sok éven keresztül, és felborul a természetes bioritmusa.

Több vizsgálat is igazolta már, hogy a nappali alvás és az éjszakai munka hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal bír.

Más tényezők is szerepet játszhattak a súlygyarapodásban, bár a tanulmány eredményeinek elemzésekor figyelembe vették az életkort, az idősebb házastársat vagy az otthon lévő gyermekeket a faji, társadalmi-gazdasági helyzetet, az elfogyasztott kalóriákat és a fizikai aktivitást.

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!