Nem hinnéd, mennyire fiatalon kezd el öregedni az agyad

Nagy Niki
Írta: ,
Nem hinnéd, mennyire fiatalon kezd el öregedni az agyad

Kép forrása: Tyler Nix/unsplash.com

Biztosan te is jártál már úgy, hogy besétáltál egy szobába, és elfelejtetted, hogy miért mentél oda, vagy egyszerűen nem jutottak az eszedbe a szavak, amikor mondani akartál valamit. Ez az agyköd viszonylag gyakori, egy idő után viszont már az agyi öregedés jele – meglepődnél ugyanis, milyen korán elkezd veszíteni kognitív képességeiből a szervezeted.

Friss kutatások azt mutatják, hogy nem feltétlenül kell várnunk azzal, hogy tréningezzük az agyunkat addig, hogy megjelenjenek a kognitív hanyatlás első jelei 50 év felett. Bár az eddigi kísérletek nagy része középkorú, vagy annál idősebb emberekkel zajlott (hiszen kutatók feltételezték, hogy ilyenkor indul meg a leépülés), a mostani kutatás azt mutatta, hogy már a 20-as és 30-as éveikben járó emberek számára is lehet haszna annak, ha gyakran végeznek olyan tevékenységeket, amelyek segítenek megtartani az agy egészségét.

Ez pedig szakértők szerint azt jelenti, hogy már ilyen korban is elkezdenek romlani az agy egyes képességei, annak ellenére, hogy ilyenkor van az egyik legfontosabb szervünk csúcsformában.

Neuropszichológiai tesztek például kimutatták, hogy az embereknek már a húszas éveik közepén romlanak a térlátással és a térbeli gondolkodással kapcsolatos képességeik, a korai harmincasoknál pedig ugyanígy a térbeli gondolkodással és a memóriával voltak problémák: ilyenkor kezdődik ugyanis a memória romlása is. Az információfeldolgozás a harmincas évek közepére kezdi meg az amortizálódást. 

Érdekes, hogy korábbi kutatások kimutatták: az agy öregedése összefügg azzal is, hogy a test többi része, a többi szerv milyen gyorsan öregszik.

Egy 26 és 38 év közöttieken végzett kísérlet bebizonyította, hogy azok, akiknek a többi szervük (szívük, tüdejük, fogaik, veséjük, májuk és az immunrendszerük) korábban kezd el lerobbanni, mint amennyire az életkorukhoz képest kellene, az agyuk is hasonló ritmusban öregszik velük. Ugyanígy öregebbnek is érzik magukat, és mások is idősebbnek látják őket azokhoz képest, akik az előre megjósolt ütemben öregednek.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!