Hihetetlen, de csökken a fizikai fájdalmad, ha segítesz másokon

Nagy Niki
Írta: ,
Hihetetlen, de csökken a fizikai fájdalmad, ha segítesz másokon

Kép forrása: unsplash

Nem hiába mondják, hogy az, ha segítünk másokon, minket is többé tesz – most már a tudomány is kimutatta, hogy az önzetlen viselkedés, az önkéntesség és mások megsegítése a lelki nyugalmunkat segíti, sőt, még akár a fizikai fájdalmat is enyhítheti.

Az magában nem újdonság, hogy az önzetlenség, mások segítése a fájdalmat is csökkentheti, és boldoggá teszi azt, aki ad, és azt is, aki kap. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az önkénteskedés például minimalizálja a stresszt, és javít a depressziósok mentális állapotán. Sőt, csökkentheti a kognitív hanyatlás esélyét az idő előrehaladtával, és segíthet tovább is élnünk.

Egy 2017-es kutatás azt is kimutatta, hogy még a fájdalomkezelésbe is beleszól az, hogy mennyire vagyunk önzetlenek: kiderült, hogy azok, akik krónikus fájdalommal éltek, viszont gyakran önkénteskedtek, alacsonyabb fájdalomszintről számoltak be, mint azok, akik nem tettek ilyesmit másokért.

Friss eredmény viszont az, hogy egy új kutatás megállapította, utóbbinál milyen biológiai folyamatok játszódhatnak le: kiderült, hogy az agynak az a része, amely a fájdalomérzetért felelős, azonnal deaktiválódik az odaadó gondoskodás érzetére.

Míg a korábbi kutatások arra fókuszáltak, hogy az önzetlenségnek milyen hosszú távú következményei vannak, a mostani tanulmány, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban jelent meg, az azonnali következményeket vizsgálta, ekkor akadt rá a fájdalomérzékeléssel kapcsolatos furcsa kapcsolatra.

A kutatáshoz egy olyan csoportot vizsgáltak, akik egy földrengés után önként adtak vért azokkal szemben, akik rutinvizsgálatra mentek – az önkéntes véradóktól nagyobb tűvel vettek vért, de kevésbé érzékelték a fájdalmat, mint azok, akik kötelező teszten vettek részt. A másik csoport egyik fele önként nézett át egy menekültek gyerekeinek készült segítő könyvet, ők kevésbé érzékelték a hideget, amikor ilyen környezetnek tették ki őket, mint azok, akik nem önkénteskedtek.

Egy másik kutatásban rákkal és ezzel együtt krónikus fájdalommal élő betegeket gyűjtöttek össze, és arra kérték őket, hogy maguknak vagy másoknak főzzenek és takarítsanak egy lakásban.

Amikor a betegek másoknak segítettek, a fájdalomszintjük erősen lecsökkent. Amikor csak maguknak takarítottak és főztek, a fájdalomcsökkentő hatás 62 százalékkal csökkent.

A leghatásosabb kutatásban azonban a tudósok arra kérték a résztvevőket, hogy gondolkozzanak el azon, felajánlanának-e pénzt árvák számára, és ha belementek, arról is kérdezték őket, hogy mit gondolnak, mennyit fog segíteni az adományuk. Ezután áramütést kaptak a kezükbe, miközben egy MRI géppel vizsgálták az agyuk működését – kiderült, hogy azok, akik adakoztak, sokkal kevésbé érzékelték a fájdalmat. Minél inkább úgy gondolták a résztvevők, hogy az adományuk segített, annál kisebb volt a fájdalomérzetük.

Bár további kutatásokra biztosan szükség lesz, úgy tűnik, hogy a fájdalomérzékelést az agyban visszafogja az önzetlenség érzése. A kutatást végző szakértők ezért úgy gondolják, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a krónikus fájdalommal élő emberek kezelésében alkalmazzák a módszert, és ösztönözzék őket arra, hogy jótékonykodjanak vagy önkénteskedjenek, hiszen a gyógyszeres kezelés mellett ez is rengeteget segíthet a betegeknek.

Forrás

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv