Miért híznak el már a háziállataink is? Az elhízás-krízis nyomában

Irimiás Alíz
Írta: ,
Miért híznak el már a háziállataink is? Az elhízás-krízis nyomában

Kép forrása: unsplash.com

Nem esznek túl sokat, mégis elhíznak – ez nemcsak az emberekre, de az állatokra is igaz. Ha megtalálnánk az okát, hogy miért, az emberi elhízást is megállíthatnánk.

A kiskedvencek elhízási rátája 22-44% között van világszerte, és ez a szám folyamatosan nő, az okok pedig nyilvánvalóak: a túlsúlyos kutyák gazdái több nasit és ételmaradékot adnak az állatnak, főzés közben pedig a kutyájuk nagy valószínűséggel a közelükben van, ráadásul keveset sétálnak. Az elhízott macskák gazdái jutalomként ételt adnak a kedvencüknek, és keveset játszanak velük. Ha egy kutyatulajdonos elhízott, nagy valószínűséggel a kiskedvenc is az lesz.

Az elhízás azonban gyakran olyan háziállatokat, sőt vadállatokat is érint, amelyek nem esznek túl sokat, és eleget mozognak. Amennyiben ez a megfigyelés igaz, valami más ok állhat az elhízás hátterében.

A kutyák közül a labradorokról szól a legtöbb elhízással kapcsolatos hír – mondja Eleanor Raffan, a Cambridge Egyetem állatorvos genetikusa.

Kutatásai alapján megállapítható, hogy a labradorok körülbelül egynegyedében jelen lévő genetikai mutáció idézi elő az elhízást.

„Azok a kutyák, amelyek állandóan a gazdi lába alatt vannak, amikor az ételt főz, és a leeső falatokért kuncsorognak, még ha nem is valószínű, hogy kapnak belőle, nem azért csinálják ezt, mert vicces, hanem mert valóban éhesek” - mondja Raffan. „Ez pedig azért van, mert a POMC mutáció megszakítja az agy leptin-melanokortin kapcsolatát, ami szabályozza az ételbevitelt és az energiaráfordítást, azaz végső soron a testtömeget. Ennek eredményeképpen ezeknek a labradoroknak a legfőbb motivációját az étel jelenti.”

Kép forrása: unsplash.com

A gének fontos szerepet játszanak az emberi elhízásban (az átlagos örökölhetőség 40% és 75% között van), de az egyetlen gén által okozott elhízás ritka. A POMC-hiány, ami a csecsemőkori elhízást okozza, nagyon ritka, világszerte kevesebb mint 50 embernél igazolták, bár valószínűleg több ezer nem diagnosztizált eset létezik még.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv