Aki nem nő, és nem pasi – Elfogadták a harmadik nemet, a Muxe-t Mexikóban

Marity Mira
Írta: ,

Az élet még mindig a legfőbb bináris ellentétek mentén zajlik. Jó és rossz, élet és halál, szerelem és gyűlölet, fekete és fehér – férfi és nő. Vagyis, álljunk meg egy pillanatra. A 21. század elejére elértünk egy olyan stádiumba, ahol a legtöbben már szabadon kezelhetik a nemi identitást. Erre konkrét példa a Mexikóban élő kis közösség, ahol a férfi és a női nem mellett definiálják – és elfogadják – a „harmadik nemet”, a Muxe-t.

Liberális nemi identitás kategóriák

A Muxe (ejtsd: musé) közösség Oaxaca régióban jött létre, a genderqueer elmélet jegyében, amely szerint a társadalomban mindenki saját maga döntheti el, milyen neműként definiálja magát. Ez messze túlléphet a hagyományos felosztáson, hiszen a kétneműek, a nemtelenek és a transzneműek is hasonló filozófiát vallanak. Juchitánban, egy őslakos kisvárosban a szexuális másságot tiszteletben tartják, és hagyják gyakorolni is.

Aki nem nő, és nem férfi – Elfogadták a harmadik nemet, a Muxe-t Mexikóban

A Muxe néven ismert közösség minden tradicionális nyugati nemi kategória elképzeléssel szembe megy. Itt nincs férfi és női címke, az egyéni szabadság ilyen fajta értelmezése gyakorlati bizonyíték arra, hogy van élet a hagyományos identitás fogalmakon kívül is. Magyarán teljesen működőképes az, hogy az itt élőknek nem azonos a társadalmi és a biológiai nemük.